Šprint manuál

Jednoduchý manuál šprintových pretekov

Šprint je najmladšia disciplína v pretekovom skialpinizme. Slovenská skialpinistická asociácia sa rozhodla, že minimálne raz do roka budú šprinty aj súčasťou Slovenského pohára. Poďme si túto divácky atraktívnu disciplínu trochu priblížiť.

Šprintová trať v sebe zahŕňa všetky prvky individuálnych skialpinistických pretekov. Štartuje sa na pásoch. Nasleduje cik-cak pasáž. Po nej prídete do prvej zóny na prezúvanie.
Čo presne robíte v prvom depe? Palice pustíte z rúk na zem, lyže si dáte na batoh, palice zoberiete späť do rúk a bežíte hore kopcom s lyžami na batohu. Prídete do depa, kde si dáte lyže z batohu dole, cvaknete si lyžiarky do viazania a pokračujete na pásoch.
Na najvyššom bode šprintu je ďalšia zóna na prezúvanie. Tu si dáte pásy dole, pretože nasleduje zjazd do cieľa. Dole sa ide pomedzi brány. Trať môže byť so skokmi a inými prvkami, ktoré vás poriadne preveria. Do cieľa je ešte pár metrov potrebné korčuľovať.

Aké sú parametre šprintových pretekov?
ISMF má v pravidlách, že najrýchlejší muži a ženy by mali trať zdolať od 3 do 3 a pol minúty. Stúpanie maximálne 80 výškových metrov platí pre všetky kategórie, no vo svete je pravidlom, že ženy, juniori a juniorky majú o pár výškových metrov kratšiu trať. Zjazd je krátky a rýchly. Na trati zjazdu sú brány, cez ktoré musíte prejsť ináč dostanete penalizáciu.
Na slovenských šprintoch sa môžete pripraviť na poctivú trať, ktorá môže mať pokojne aj viac ako 4 minúty.
U nás doma ide hlavne o to, aby ste si vyskúšali šprintové preteky. Rovnako je dôležité mať šprintové preteky aj vzhľadom na reprezentantov, ktoí v minulosti zažili šprinty len na výjazdoch.

Aký je systém súťaže?
Súťaží sa formou pavúka. Na začiatku všetkého je kvalifikácia, v ktorej sa štartuje individuálne v časových rozostupoch. Na základe dosiahnutých časov sa postupujúci pretekári rozdelia do štvrťfinálových jázd.
Na našich šprintových pretekoch postúpi do štvrťfinále 24 najrýchlejších mužov a žien. V prípade, že bude pretekárov menej ako 20, štvrťfinále nebude a pôjde sa rovno 12-členné semifinále.
Trať si môžete pozrieť pred pretekmi. Máte na to presne 15 minút, zvyčajne tesne pred štartom kvalifikácie. Mimo tejto doby nemôžete na trať vstúpiť.

Za čo môžem dostať penalizáciu?
Penalizáciu môžete dostať za to, že si zabudnete ruksak, prilbu, paličky a podobne. To sú však veci, ktoré by sa nemali a dúfame, že sa ani nestanú.
Penalizáciu na trati môžete dostať za nešportové chovanie sa voči ostatným pretekárom. Pod tým sa rozumie zámerné blokovanie svojho súpera, ktoré sa vymyká normálnej snahe o preteky.
Od tejto sezóny sa na svetových pretekoch prísne kontrolujú pásy - presnejšie to, či vám prílišne netrčia z kombinézy. Aj na domácich pretekoch budeme na toto klásť dôraz a to nielen na šprintoch.
Penalizáciu môžete dostať aj za to, že si budete zapínať lyžu či lyžiarku po opustení depa. Samozrejmosťou je penalizácia pri minutí bránky v zjazde.

Prečo by som sa mal zúčastniť šprintu?
Skialpinizmus rastie, šprint je najatraktívnejšia, najrýchlejšia a veľmi technická disciplína. Preverí vás najmä po stránke rýchlosti a šikovnosti. Na šprinty potrebujete trénovať efektivitu prezúvačiek. Tá sa vám napokon môže zísť aj na individuálnych alebo tímových pretekoch. Keď za jeden deň máte 7-krát prezúvačku a dohromady ušetríte čo i len 3 minúty, určite vás to poteší

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií