#podnapasy - 1. Úvod do skialpu

Na našom webe sme odštartovali seriál #podnapasy. V rámci jeho niekoľkých častí by sme chceli skialpinizmus priblížiť každému, no najmä sa zameriavame na ľudí, ktorí by chceli začať, ale nevedia ako. V ďalší týždňoch pribudne niečo ku tréningu, histórii a budúcnosti skialpu nás, ale dotkneme sa aj mimosezónneho obdobia, pretekových rád či letnej prípravy.

Prečo by som mal začať so skialpinizmom?
Skialpinizmus je krásny šport, ktorý vám v zime umožní dostať sa aj na tie najvyššie kopce napríklad našich Tatier. Nemusíte čakať v rade na vlek, zároveň zlepšíte kondičku a garantujem, že lyžovačku si užijete omnoho viac.
Zvládnuť techniku šľapania na pásoch je omnoho ľahšie ako naučiť sa ako-tak správne bežkovať. Vzhľadom na to je aj pre cyklistov, ktorí bežky v zime využívajú vo veľkej miere, prospešné chodiť aj na pásy. Navyše je to ďalší pohybový vzorec. Čím viac športov praktizujete, tým máte lepšiu pohybovú inteligenciu, nedochádza k monotónnej záťaži a znižuje sa riziko pretrénovania a zranenia.

Ako sa naučím správnu techniku šľapania vo voľnom teréne?
Všetko je to o cviku a hodinách. Samozrejme, najlepšie je, keď vám to niekto ukáže. V tomto smere chceme ako Slovenská skialpinistická asociácia pôsobiť viac. Pre kluby plánujeme zorganizovať dni, počas ktorých im ukážu techniku skúsení skialpinisti - súčasní a bývalí reprezentanti.
Ak poznáte skialpinistu, ktorý už má čo-to na pásoch nachodené, oslovte ho a choďte spolu na tréning.

Nechcem šľapat mimo zjazdovky. Obávam sa lavín. Kde sa dá bezpečne šľapať?
Sú. Niekedy ich nájdete v dosahu lyžiarskych stredísk. Napríklad aj na oboch stranách Chopku je niekoľko zaujímavých trás.
Najpopulárnejšou lokalitou na bezpečný skialp je určite skialpinistický areál Červenec. Ak máte zvládnutú lavínovú problematiku a viete vyhodnotiť a rešpektujete aktuálne lavínové podmienky, potom môžete ísť prakticky hocikde. Vždy je to o rešpekte a rozume.

Môžem skialpovať aj bez znalosti lavínovej problematiky?
Dôležité je, aby ste vedeli tejto nepríjemnej situácii predísť. V horách nie ste zodpovední len sami za seba, ale aj za druhých. Preto je veľmi dôležité ovládať princípy kamarátskej pomoci pri páde lavíny.
Lavínové kurzy sú dnes široko dostupné. Pamätajte na to, že jedna metodika za život určite nestačí. Vzdelávať sa treba stále, najlepšie každý rok.
Skialpovať môžete aj bez znalosti, ale je to maximálne nezodpovedné voči ďalším ľuďom, ktorí sú vo voľnom teréne, voči horským záchranárom, vašej rodine,... Bez poznatkov o lavínovej problematike neodporúčame chodiť lavínového terénu. 

Dá sa šľapať aj bez drahej výbavy?
Drahá výbava je pomerne relatívny pojem. Ale áno, dá sa. Základná výbava stojí do 700 eur. Keď sa pozriete do bazárov alebo narazíte na skúseného skialpinistu, ktorý predáva starší výstroj, cena môže byť veľmi prijateľná. Na začiatok nie je určite na škodu zájsť do požičovne. Párkrát skúsite a ak vás tento šport chytí, potom môžete zainvestovať.

Považujem sa za pomerne dobrého lyžiara, vo voľnom teréne mi to však nejde. Ako sa zlepšiť?
Lyžujte vo voľno teréne. Ak lyžujete, lyžujte viac. Robte aj rôzne cviky. Na zjazdovke môžete skúsiť lyžovať s povolenými lyžiarkami, prípadne si nezaistite do zjazdu pätky. Snažte sa venovať balančným cvičeniam. Čítajte terén.
Najdôležitejšie je, aby ste lyžovali vo všetkých podmienkach - prachový sneh, mokrý sneh, kôra, ľadový podklad, hmla,...

Som aktívny športovec hlavne v lete. Aké benefity mi môže skialpinizmus priniesť do letnej sezóny?
Ak ste bežec, ktorý sa zameriava na behy do vrchu a skyrunning, potom budete ťažiť z nastúpaných metrov a hodín, ktoré nachodíte na pásoch. To však platí aj pre iné športy. Možný reprezentant Slovenska na OH 2020 v Tokiu, vodný slalomár Alexander Slafkovský, každoročne využíva skialp na objemovú prípravu. Benefity vám prinesie po kondičnej a silovej stránke. Rovnako vás ľahko nezlomí ani nepriazeň počasia.

Je skialpinizmus vhodný šport pre mladých podobne ako napríklad futbal či hokej? Nie je tam väčšie objektívne riziko?
Skialpinizmus je z hľadiska bezpečnosti a zranení určite lepší šport ako futbal či hokej. Prečo? Jednoducho v skialpinizme nedochádza tak často ku zraneniam. V hokeji je určite viac objektívnych ohrození. Neriešite len svoj pohyb, ale musíte vnímať puk a protihráčov.
V skialpinizme idete v prvom rade sám proti sebe resp. trati. Idete naplno a pokiaľ sa nezmyselne nevyberiete mimo trate prípadne v zjazde neletíte nad svoje schopnosti, máte väčšinu pod svojou kontrolou.
Tu by sme určite chceli všetkých mladých pozvať na skialpinistické preteky. Každý rok chceme organizovať skialpinistické šprinty. Táto disciplína je krátka, obsahuje všetky prvky riadnych individuálnych pretekov a zároveň je zabezpečená. Deti nielen skúsia preteky, ale hlavne veľa odkukajú od skúsených pretekárov.

V akom veku je najlepšie začať pretekať?
Pretekať môžete začať kedykoľvek. Skialpinizmus je pre všetkých a my veľmi radi vidíme na štartovej čiare pretekov nové tváre.
Rozdiel je v tom, aký máte cieľ. Ak chcete byť špičkový skialpinista na národnej úrovni, na pásoch by ste mali byť približne od začiatku strednej školy. Samozrejme, existujú aj výnimky, ktoré prišli z iných športov, no mali svoj všeobecný základ.
Ak by ste chceli konkurovať vo svete, potom je všeobecný športový základ dôležitejší ešte viac. Ak teda tento článok čítajú rodičia, ktorí majú menšie deti tak možno vás prekvapíme, ale nie je prospešné, ak sa bude vaše dieťa už od 8 rokov venovať len skialpu. Najprv je veľmi dobré prihlásiť ho na bežecké lyžovanie, zjazdové lyžovanie, prípadne aj hokej či futbal. Získajú disciplínu, pričuchnú si k tímovej spolupráci a dostanú do seba tréningovú morálku. Skialpinizmus je z veľkej miery individuálny šport. Stovky hodín v príprave, ale aj hlavnej zimnej sezóne vám bude robiť spoločnosť najmä vietor, váš dych, lyže, paličky či bicykel a tenisky. Samozrejme, pokiaľ nemáte vyrovnaného parťáka alebo súrodenca.
 
Ako sa dá kompenzovať nedostatok snehu v porovnaní s Alpami?
Tým, že do nich vycestujete. Bohužiaľ, je to tak. Môžete jazdiť tisíce kilometrov na bicykli, nabehať výškové metre a zodrať kolieskové lyže. Nič nenahradí skialpinistický tréning na snehu. Hodiny a výškové metre jednoducho neoklamete. Pokiaľ nepríde doba ľadová alebo u nás nejakým zázrakom nevznikne ľadovec, jedinou možnosťou ako konkurovať svetu je stráviť čo najviac času počas jesene tam, kde sneh majú.

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií