O rok bude o to vyššia motivácia, hovorí Marianna Jagerčíková

Marianna Jagerčíková vlani na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku získala striebro v šprinte. O tri týždne neskôr vyhrala posledné kolo Svetového pohára v Madonne di Campiglio tiež v šprinte. Tento rok bola v dvoch šprintoch na medzinárodnej scéne druhá a tretia. Drží fantastickú sériu, keď v tejto disciplíne postúpila do finále 5-krát v rade.

Svetový pohár 2019/20 obsahoval tri zastávky a dohromady sedem pretekov. Medzi ženami skončila Marianka na celkovom 6. mieste. Okrem celkového poradia sa pre nedostatok štartov vo vertikáli a šprintoch vyhlasovala len špecialita individuálne preteky. V tomto hodnotení obsadila 11. miesto.

S Mariankou sme hodnotili sezónu, ktorá sa navždy zapíše do histórie. Bola krátka, spočiatku s nedostatkom snehu a na konci zrušená kvôli pandémii nového koronavírusu.

Sezóna začala pretekovo v decembri, no skončila už vo februári. Čo na to hovoríš?

Skialpinizmus je šport, v ktorom sa prispôbujeme podmienkam – snehovým, poveternostným, a sme zvyknutí, že nie všetko, čo je náplanované, vyjde... Aktuálna situácia s Covid-19, ktorá priniesla zrušenie všetkých pretekov od marca do mája, je tiež o adaptácii a to aj v rámci každodenného života. Pretekový kolotoč sa vráti budúci rok a motivácia bude po tejto skrátenej sezóne o to vyššia. Je to, samozrejme, škoda, ale keď vidíme, čo sa okolo nás deje, tak vieme, že nebolo na výber a relativizujeme.

Aj napriek tomu, že boli len tri kolá Svetového pohára, spravila si solídne výsledky. Vyčnieva najmä druhé miesto zo šprintu v Nemecku a tretie miesto zo šprintov vo Francúzsku. Si spokojná s výsledkami a výkonmi?

Mohlo to byť aj lepšie. Hlavne v individuálnych a vertikálnych pretekoch. Túto sezónu som nemala optimálnu formu. Taktiež niektoré mladšie dievčatá spravili progres v porovnaní s minulým rokom. Mimo popredných troch priečok obsadených Marianne Fattonovou, Albou De Silvestrovou a Axelle Gachet-Mollaretovou, poprípade Victoriou Kreuzerovou vo vertikáli, sa to v štartovom poli všelijako premiešavalo. Mám pocit, že sú dievčatá výkonnostne bližšie. Nie ešte ako muži, ale už tam smerujeme.

Pred štartom sezóny si avizovala, že si mala v jeseni zdravotné problémy. Počas zimy to bolo v poriadku? Alebo ťa to limitovalo?

Od konca septembra sa mi začala prejavovať srdcová arytmia (búšenie srdca) pri športe, ale aj v odpočinku. Bola symptomatická, to znamená, že som ju intenzívne cítila, čo je veľmi nepríjemné. Po viacerých konzultáciách u kardiológov a hlavne u športového kardiológa mi identifikovali pretrénovanie. Lekár mi povolil športovať a pretekať, no odporučil mi zaangažovať trénera, aby som mala ošetrenú prípravu tréningov ohľadom objemov a intenzity. K stavu pretrénovania som sa dopracovala pravdepodobne trénovaním príliš dlho v príliš vysokých intenzitách. Nemala som tréningový plán a trénovala som podľa inšpirácie dňa. Čo sa v dôsledku prejavilo ako závažná chyba. V októbri som teda netrénovala vôbec, lebo zo začiatku som mala šport vyslovene zakázaný. Srdcová arytmia je vážna pri srdcovej chorobe, ale akceptovateľná u jedinca so zdravým srdcom. Musela som si počkať na vyšetrenia, aby zistili, ako na tom som. V novembri som začala trénovať vo veľmi ľahkých objemoch a v decembri som to konzultovala so športovým kardiológom, ktorý mi potvrdil, že môžem športovať a pretekať, ale vo vlastnom záujme s trénerom. Takže prvé intervaly som začala riešiť až v decembri, s tým, že za 2 týždne už bol prvý Svetový pohár vo Francúzsku !

V polke decembra som vďaka Laetitii Rouxovej získala trénera. Ide o jej bývalého trénera. Okrem skialpinizmu má tiež skúsenosť s profesionálnym futbalom. Volá sa Gil Orriols Jansana, je z Katalánska a je super. S úpravou tréningu sa arytmia vylepšila po troch týždňoch. Tiež som zvýšila príjem magnézia a užívam zelule s hlohom, ktoré upokojujú srdce. V Andorre koncom januára som ešte mala problém, pretože som tam mala dosť silné stresy, ale na sveťáku v Nemecku začiatkom februára som už mala s arytmiou pokoj. Tento stav našťastie pretrváva!

Ešte chodíš na sneh a trénuješ?

Áno, už sa pripravujem na nasledujúcu sezónu! A navyše podmienky sú v horách suprové a vrcholí mi forma. No vzhľadom na situáciu nikomu neodporúčam takto konať a nedávam sa za príklad.

O čo ťa pripravila pandémia? Počas sezóny si hovorila aj o prechode.

Kvôli Covid-19 nám zrušili sveťák v Číne, Svetový pohár a európsky šampionát v Taliansku. Taktiež bola zrušená Pierra Menta a Patrouille des Glaciers, na ktoré som bola prihlásená. Čo sa týka projektu, máme v máji naplánovaný prechod v Nórsku, no ešte sme sa definitívne nerozhodli, či na to pôjdeme, alebo ho zrušíme. Otázne je, či vôbec budeme môcť vycestovať. Kvôli pandémii boli zrušené všetky moje profesionálne angažmá minimálne do polky apríla. Na druhej strane mi vírus priniesol množstvo odpočinku.

Aké sú vo Francúzsku opatrenia? Je dovolené chodiť trénovať?

Vo Francúzsku je limitovaný pohyb vo vysokohorskom prostredí, pretože horská služba negarantuje záchranku a neželajú si pridávať pacientov do nemocníc, kde sa bojuje s vírusom. Lyžiarske strediská sú zatvorené. Občania by mali zostať v domácej izolácii s výnimkou dochádzania do práce (ak je to nevyhnutne), k lekárovi, do lekárne, na nákup potravín a krátku fyzickú aktivitu v blízkosti domova (do 2-3 km). Sú policajné kontroly a priestupky sú pokutované vo výške 135€.

Koľko si túto sezónu aj s prípravou natrénovala hodín a koľko si asi nastúpala výškových metrov?

Od novembra to vychádza na 220 hodín a 118 tisíc výškových metrov.

Čo by si na záver odkázala tvojim fanúšikov a slovenským skialpinistom?

Ďakujem všetkým za podporu! Dávajte si pozor a využite túto situáciu pozitívne. Oddýchnite si alebo sa venujte niečomu, na čo zvyčajne nemáte čas.

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií