Finále svetového pohára prinieslo zlato pre Mariannu Jagerčíkovú

Posledné kolo svetového pohára sa uskutočnilo 25.-28.3.2021 v talianskom stredisku Madonna di Campiglio. Napriek pandémii sa v sezóne 2021/21 odohralo všetkých plánovaných 5 kôl svetového pohára, pričom na každom kole nechýbala slovenská účasť.

V Madonne di Campiglio sa v troch disciplínach šprint, vertikal a individuál zúčastnili 2 seniori Marianna Jagerčíková, Matúš Danko a  3 juniori Tereza Mazalová, Nikola Maťková a Matúš Černek. Pre Nikolu Maťkovú to bola zároveň premiéra na svetovom podujatí.

Prvý súťažný deň v kategórii šprint priniesol obrovský úspech, víťazstvo Marianny Jagerčíkovej. Zaujímavé je, že Marianna úplne zopakovala 6., 2. a 1. miestom výsledky zo šprintov v sezóne 2018/2019. Matúš Danko sa nevošiel do kvalifikácie a skončil 31. z 34. Matúš Černek obsadil 23. miesto z 29. Jeho straty na pretekárov pred ním neboli až také veľké, aby sa s tým nedalo nič urobiť. Malé časové zlepšenie môže znamenať veľa miest k posunu. Tereza Mazalová skončila 11. z 12. Nikola Maťková priznala po pretekoch, že bola v dosť veľkom strese, čo sa ale pri premiére na takýchto pretekoch dá akceptovať. Skončila 12. z 12, ale sledovať jej odhodlanie bol zážitok.

Na druhý súťažný deň bol na programe vertikal. Vyzdvihnúť treba životný výkon Matúša Danka, ktorý znamenal 20.miesto s veľmi prijateľnou stratou. Dostal však 1 trestnú minútu za použitie pásky na lepšie uchytenie pásu na špičke lyže. Táto nevedomá nezrovnalosť s pravidlami ho stála 10 miest a nakoniec bol klasifikovaný ako 30. z 39 pretekárov. Marianna Jagerčíková predviedla časovo porovnateľný výkon s pretekmi z pred 2 rokov, avšak na rozdiel od vtedy jej to stačilo nie na 4., ale na 13. miesto z 23. Marianna po boji v šprinte z predchádzajúce dňa pociťovala únavu. Nikola Maťková a Tereza Mazalová vyštartovali rozumne s cieľom ísť svoje maximum a vyrovnaný výkon na celej trati. Zo vzájomného súboja vyšla nakoniec lepšie Nikola. Dievčatá obsadili 12. a 13.miesto. Matúš Černek vnímal mierny pokles formy v priebehu sezóny. Zabojoval aj tentokrát a do cieľa prišiel ako 21. z 28 juniorov.

Svetový pohár sa uzavrel individuálom. Štartová listina bola poznačená suspendáciou Švajčiarov kvôli porušeniu Covid pravidiel. Vznikol tak priestor ísť vo výsledkoch o pár pozícií vyššie. Najviac z toho profitoval Matúš Danko, ktorý si po celý čas pretekov držal pozíciu okolo 20-25. miesta. Na technickej zamrznutej trati nakoniec finišoval 25. V cieli poznamenal, že už už cítil únavu. Marianna Jagerčíková bojovala o top 10 v celkovom poradí Svetového pohára. Jedenáste miesto ju stálo pár bodov a odsunulo ju tiež na 11. priečku v celkovom hodnotení. Mariannka išla pomerne vyrovnaný výkon a zašla svoj štandard. Tereza Mazalová využila svoje zjazdárske zručnosti. To že individuálne preteky jej sedia viac ako vertikal potvrdila v mikrosúboji s Nikolou Maťkovou, kde prišla skôr už na vrchol prvého kopca a svoj náskok umocnila v zjazde.  Dievčatá síce svojimi výsledkami uzavreli štartové pole, ale veríme, že o motiváciu zlepšovať sa do ďalšej sezóny majú postarané. Matúšove Černekove 18. miesto patrí k jeho lepším výsledkom z individuálu. Po tejto sezóne už bude Matúš určite vedieť čo to znamená odpretekať celú sezónu na najvyššej úrovni a bude sa ďalej pripravovať. 

kompletné výsledky: www.skimostats.com
foto: skimostats

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií