Skialpinizmus bude na ZOH 2026

Po niekoľkoročnom úsilí Medzinárodnej skialpinistickej federácie (ISMF) a ďalších subjektov sa sen stal skutočnosťou. Z olympijského Tokia prišla dobrá správa od Medzinárodného olympijského výboru (IOC) o oficiálnom zaradení skialpinizmu do programu zimných olympijských hier v talianskom Miláno-Cortina v roku 2026.

Po premiére skialpinizmu na Olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020 nastáva ďalší významný míľnik tradičného zimného športu. Aj formát pretekov bude do veľkej miery kopírovať Lausanne. Medaily sa budú rozdávať v troch disciplánach - šprint, individuál a zmiešaná štafeta.

Spolu sa predstaví 48 pretekárov - 24 mužov a 24 žien. Podrobnosti o celom kvalifikačnom cykle by mali pribudnúť v priebehu nasledujúceho roka, kedy sa po skončení zimnej olympiády v Pekingu oficiálne začne cyklus Miláno-Cortina 2026.

Teší nás, že vrcholoví športovci, ktorí sú na vysokej výkonnostnej úrovni budú mať možnosť ukázať svoje majstrovstvo na olympiáde. Už niekoľko rokov sa preteky Svetového pohára snažia byť divácky atraktívnejšie disciplínou šprint alebo pretekaním v blízkosti zjazdoviek. Dôležité je, aby sa pravý princíp skialpinizmu v podobe technických výšľapov a náročných zjazdov nevytratil.

 

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií