Jesenné sústredenie mladých

Tretí októbrový predĺžený víkend patril už druhému sústredeniu mladých. Cieľom týchto sústredení je priniesť klubom a jednotlivým členom SSA ucelenú metodiku práce s mladými a tak postupne naplniť mládežnícke katogórie na domácich pretekoch s presahom do reprezentácie. V tejto súvislosti sme oslovili Petra Svätojánskeho, nášho bývalého uspešného reprezentanta, ktorý má s vedením tréningu a testovaním bohaté skúsenosti. Peter pre nás zabezpečuje laktátové testy, pomocou ktorých máme v kombinácií so sledovacími pretekmi dokonalý prehľad o výkonnosti našich mladých. Sústredenie bolo v zmysle koncepcie pre prácu s mládežou reprezentantom hradené a ostatní - nádeje zo širšieho výberu si prispeli 2/3 z ceny ubytovania. Sústredenia sa zúčastnilo 11 mladých. Dvaja ďalší chalani žiaľ museli kvôli karanténne ostať doma. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Skimo Association (@slovakskimo)

O tom, že táto aktivita dáva zmysel hovoria už aj prvé namerané zlepšenia našich nádejí, budúcich či aktuálnych reprezentantov.

Viac k testovaniu a výsledkom Peter Svätojánsky:

"Sústredenie dopadlo veľmi dobre a osobne si myslím, že u mnohých dokonca prevýšilo očakávania.
S výsledkami testov za tých, čo sa testovali aj na jar je potrebné povedať, že je badať zlepšenie. Vidieť
to bolo aj na vybraných pretekoch, ktoré boli označené ako sledovacie. Postupné zvyšovanie
výkonnosti u viacerých je aj dôsledkom zmeny štruktúry tréningu a nastavenie tréningových zón.
Prísun k viacerým tréningovým radám a metóde ako sa postupne zlepšovať. Práve takáto
systematická práca má význam hlavne preto, že v mladom veku je najväčšia šanca sa výkonnostne
posúvať. Zostáva len veriť, že motivácia u nich s ktorou sa momentálne stretávame im vydrží čo
najdlhšie, lebo len dlhodobým opakovaným niekoľko ročným tréningom sa dá dostať na
profesionálnu úroveň."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Skimo Association (@slovakskimo)

Ku kvalite sústredenia prispelo aj krásne jesenné počasie, ktoré umožnilo bezproblémové testovanie a následne pekné tréningy. Určite najviac rezonoval tréning na kolieskových lyžiach, ktoré si poniektorí vyskúšali prvýkrát. Dlhší beh v horskom prostredí bol ako ukážka kvalitného objemového tréningu a nedeľná turistika uzavrela program sústredenia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Skimo Association (@slovakskimo)


Večerný program výpĺňali bloky prednášok. Odprezentovaná bola regenerácia, stravovanie, relaxačné a core cvičenia, taktiež pod vedením Petera Svätojánskeho. O tom, že výkon neovplyvňuje len fyzická výkonnosť, o mentálnom nastavení sa na preteky a o všetkom čo sa nám v hlavách vtedy odohráva nám prišla porozprávať Dáša Lučivjanská. Síce ešte len nasucho, ale predsa sme sa povenovali základom lyžiarskej techniky vo voľnom teréne pod vedením Michala Jokla. Aj na túto prednášku chceme nadviazať na najbližšom spoločnom sústredení, ktoré plánujeme uskutočniť v priebehu decembra, tentokrát už na snehu, pravdepodobne v domácich podmienkach. Podrobnosti upresníme v priebehu novembra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Skimo Association (@slovakskimo)

Všetkých mladých priebežne sledujeme, držíme im v príprave palce a dávame im k dispozícií vzorový tréningový plán, podľa ktorého môžu viesť svoju prípravu. Do budúcna budeme radi, ak sa počet mladých ešte rozrastie a spoločne tak vytvoríme motivačnú atmosféru a zdravé konkurenčné prostredie. Ak máte záujem zapojiť sa, tak nás neváhajte kontaktovať.

Jakub Šiarnik - koordinátor pre prácu s mládežou - 0917 762 450, info@slovakskimo.sk

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií