Juniorské Majstrovstvá sveta v Skyrunningu aj s účasťou našich mladých skialpinistov

Uplynulý týždeň sa v Andorre v mestečku Arinsal konali Juniorské majstrovstvá sveta v skyrunningu (YWC). Slovensko na nich reprezentovali Nikola Maťková, Lenka Ploščicová, Monika Chramcová, Sára Machajová, Róbert Judiak a Gabriel Kňaze.  Podujatie pozostávalo z dvoch disciplín, vertikálneho kilometru a skyrace-u, na ktorých si pretekári merali sily v kategóriách troch kategóriách- YouthA (15-17), YouthB (18-20) a U23 (21-23).
 
 
Trať Vertikalu o dĺžke menej ako 3,5km s prevýšením 1000m  finišovala na vrchole Pic Alt de la Capa vo výške 2572m. Štartovalo sa jednotlivo každých 20s podľa vopred zverejneného poradia. Z dôvodu vysokých teplôt ktoré sťažovali preteky bola zaradená aj občerstvovačka ktorá povodne nebola v pláne. Trať najrýchlejšie zvládli Robo a Sorča s časmi 43:31 respektíve 56:21. Celkovo najrýchlejším pretekármi dňa boli medzi mužmi Španiel Net Puig (38:14) a ženami Peytavi Jules (47:02) z Francúzska. 
 
 
Po piatkovom vertikály nasledoval deň voľna ktorý pretekári využili na obhliadku časti trate, úvodný výbeh a väčšiu časť finálneho zbehu. Večer sa konalo ešte predstavenie reprezentačných teamov a medailový ceremoniál najrýchlejších z vertikalu. 
 
Nedeľný skyrace Comapedrosa štartoval z centra Arinsal o 8:00. Skorší štart určite padol vhod z dôvodu vysokých teplôt. Každý pretekár musel absolvovať kontrolu povinnej výbavy ktorá je pre dané podujatie definavaná v pravidlách ISF (liter tekutín, vlastné občerstvenie, fukerku, termo fóliu, pokrývku hlavy, telefón). Zbalenie výbavy do ruksaku/ vesty/ opasku bolo na zvážení každého pretekára.
Na trati Skyrun-u s parametrami 19/1450m (U23, YouthB) súťažilo o čo najlepšie umiestnenie rovnako ako na VK za slovensko všetkých šesť pretekárov. Pre kategóriu YouthA bola pripravená o niečo kratšia trasa s prevýšením 1400m na 14km, tá štartovala neskôr. 
 
Robert Judiak foto: Jakub Stryk
 
Trať bola beháva a rýchla, po úvodnom stúpaní nasledovala zvlnená pasáž ktorá pretekárov doviedla na hrebeň po ktorom nastúpali postupne až na vrchol Pic de les Fonts vo výške 2749m. Z neho nasledoval finálny zbeh do cieľa pretekov v Arinsal. S ubúdajúcou nadmorskou výškou bol zbeh menej technicky ale zase o to rýchlejší. Rovnako ako v piatok trať najrýchlejšie zo Slovákov preleteli Robo (2:01:28, 4. v kat. YouthB) a Sára (2:41:18, 3. v U23), sekundovali im Gabo (2:06:05, 11. v U23) a Lenka (2:42:29, 4. v U23).
Sorca si odnáša nakoniec medaile dve, keďže v súčte oboch disciplín si šla taktiež po bronz ako na Sky.
 
Sára Machajová  foto: Jakub Stryk
 
Slušne výkony repre sa prejavili aj v rankingu krajín v ktorom sme obsadili 9. miesto z pomedzi 27 zúčastnených krajín (brali sa 4 najlepšie výsledky za team pre každý pretek).
Pre viacerých to boli prvé poreteky na medzinárodnej úrovni takže nazbierali veľa skúseností ktoré využijú v budúcnosti na ďalších pretekoch v lete ale aj v zime.
Chcel by som sa poďakovať Slovak skyrunning association za možnosť reprezentovať Slovensko na medzinárodnej úrovni, a organizátorom ktorý usporiadali podujatie na vysokej úrovni a nastavili tak vysoko latku pre budúcoročné YWC ktoré sa uskutočnia v talianskom Gran Sasso.
 
Gabo
 
Gabriel Kňaze  foto: Jakub Stryk
 
Výsledky VK, SKY: https://skyracecomapedrosa.com/en/rankings-youth-world-champs/
Officiálny článok z pretekov: https://www.skyrunning.com/spain-portugal-and-norway-head-2022-youth-world-championships/
 
Autor fotografií 1,3,4 a 5: Jakub Stryk 
Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií