Skialpinistov čaká prelomová sezóna

Prvýkrát v histórii bude skialpinistov v sezóne 2024/25 čakať kvalifikácia na Zimné olympijské hry (ZOH) Milano - Cortina, ktoré sa budú konať v Taliansku. Skialpinisti by pravdepodobne mali štartovať v zimnom stredisku a mäkke talianskeho skialpinizmu Bormiu. Nasvedčuje tomu aj fakt, že sa na tomto mieste a v takmer rovnakom termíne bude v nasledujúcej sezóne konať Svetový pohár, ako generálka pred ZOH, ktoré budú nasledovať o rok. 

Nominovať sa na ZOH nebude jednoduché, keďže štartovať bude celkom len 18 mužov, 18 žien v disciplíne šprint a 18 zmiešaných štafiet. Za jednu krajinu jeden súťažiaci s výnimkou Talianska ako usporiadateľskej krajiny, ktorá bude mať jednu dvojicu priamo kvalifikovanú rovnako ako pretekári, ktorí sa  na Majstrovstvách sveta umiestnia na prvom, respektíve druhom mieste. Títo pretekári budú priamo kvalifikovaní na ZOH a ich krajina môže ešte získať miestenku cez umiestnenie štafiet v celkovom poradí.

Našimi najväčšími želiezkami budú samozrejme reprezentačná dvojica Jakub Šiarnik a Marianna Jagerčíková. Doplní ich ďalšia dvojica  Peter Fraňo a o miestenku v ženskej kategórii sa ešte popasuje na nominačných pretekoch. Rovnako sa počíta s náhradníkmi tak v mužskej ako aj v ženskej kategórii. 

Nominačné preteky na Svetové poháre, na ktoré sa okrem reprezentantov bude dať kvalifikovať, budú prvé dve kolá pretekov organizovaných na Slovensku. Cieľom SSA je postaviť vo farbách Slovenska na preteky Svetového pohára dve dvojice pretekárov v disciplínach šprint a zmiešaná štafeta. 

Pre kategórie mladých pretekárov U18 a U20 je v pláne Svetového pohára 2024/25 aj jedno kolo konajúce sa u nás na Slovensku. Organizátorom bude Malinô Skialp Team v termíne 8.-9.2.2024. Tieto preteky okrem Svetového pohára mladých budú aj Majstrovstvami Slovenska pre všetky kategórie vrátane seniorov a zároveň budú aj nominačným pretekmi na marcové Majstrovstvá sveta. 

V sezóne 2024/25 bude ešte jedno významné podujatie a tým je zimná Univerziáda v talianskom Turíne. Nominácia na Univerziádu bude hodnotiť rada SSA na základe výsledkov z letných sledovaných pretekov a účasti jednotlivých kandidátov  na sústredeniach, nakoľko ju bude potrebné uzavrieť ešte pred začiatkom zimy.  

V súťažiach Slovenského pohára sa tiež pripravujú zaujímavé novinky, ktoré budú prezentované po stretnutí organizátorov, ktoré SSA organizuje koncom júna. 

Text: Peter Svätojánsky

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií