Skialpinizmus má k Olympiáde bližšie

V PONDELKOVOM HLASOVANÍ V LAUSANNE ROZHODLI ČLENOVIA MEDZINÁRODNÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU O TOM, ŽE ZIMNÁ OLYMPIÁDA V ROKU 2026 BUDE V TALIANSKU. PRVÝ RAZ V HISTÓRII USPELA KANDIDATÚRA DVOCH MIEST - MILÁNO - CORTINA D'AMPEZZO.

Vďaka Agende 2020 sa do hry o usporiadanie olympiád dostali po rokoch aj tradičné športové lokality a krajiny. Taliani pracujú s rozpočtom 1,5 miliardy eur. Pre porovnanie, Soči 2014 malo rozpočet 50 miliárd eur.

12 z 13 športovísk je hotových. Dobuduje sa len hokejový štadión a olympijská dedina. Hry budú rozťahané po severe Talianska. Biatlon bude v Anterselve, bežecké lyžovanie vo Val di Fiemme, snoubording v Livignu, rýchlokorčuliari budú súťažiť v stredisku Basegla di Pine.

MOV umožnil usporiadateľom podieľať sa na tvorbe programu hier od Tokia 2020. Ku existujúcim športom môžu pridať jeden alebo viaceré nové. V Paríži sa na základe toho bude súťažiť v surfingu či breakdance. Tokio bude vidieť súťaže v karate, softbale či bejzbale.

Vďaka tomu žije aj šanca, že skialpinizmus bude pod piatimi kruhmi. V Pekingu to s určitosťou nebude, ale rok 2026 je reálny. Záleží na komunikácií organizačného výboru hier, ISMF, národných zväzov a olympijských výborov. Taliani sú v skialpinizme absolútnou špičkou a etablovanou krajinou. O tom, koľko pretekárov patrí medzi elitu sa nemusíme baviť. Rovnako ani o tom, koľko pretekov sa v tamojších kopcoch počas zimy uskutoční. Budúci rok budú v Madonne di Campiglio majstrovstvá Európy.

Úspešnosť olympiády sa z pohľadu organizátora počíta okrem financií aj v tom, ako sa darilo domácim športovcom. V skialpinizme by mali Taliani šancu získať niekoľko medailí naprieč všetkými disciplínami a obomi pohlaviami. Švédsko sa tiež v skialpe ukazuje v dobrom svetle, ale s Talianskom sa v tomto smere nemôže porovnávať. Dovolím si tvrdiť, že ak by vyhral Štokholm, žiadna debata by na úrovni športovcov, národných zväzov a ISMF nezačala.

Prezident ISMF Roberto Cavallo povedal: "Milánu - Cortine sme ihneď pogratulovali k víťazstvu. Požiadali sme o stretnutie s prezidentom Coni (Taliansky olympijský výbor) Giovannim Malagòm a s jednotkou FISI (Talianska federácia zimných športov) Flaviom Rodom. Uvidíme čo prinesú najbližšie týždne. Vieme, že viacero miest má záujem hostiť skialp."

Podľa dostupných informácií by sa v prípade úspechu mali skialpové zápolenia odohrávať v Madonne di Campiglio, Valtelline, Alpagu, Bormiu alebo Passo del Tonale. Všetky vymenované lokality už vyslovili svoj záujem.

Je jasné, že najbližšie mesiace sú pre skialpinizmus veľmi dôležité a zaujímavé. Začína proces, ktorý môže nasmerovať tento šport do iných výšin. 

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií