Matúš Černek bol na Olympijskom fóre v MOSKVE

UPLYNULÝ VÍKEND SA V MOSKVE KONALO MEDZINÁRODNÉ FÓRUM PRE MLADÝCH OLYMPIONIKOV. STRETLO SA TAM 100 ŠPORTOVCOV ZO 16 KRAJÍN. MEDZI ŠTVORICOU SLOVÁKOV BOL AJ MLADÝ SKIALPINISTA MATÚŠ ČERNEK.

Medzinárodné fórum pre mladých olympionikov zorganizoval Ruský olympijský výbor spolu s antidopingovou organizáciou RUSADA. Trojdňové podujatie v Moskve absolvovali okrem Matúša Černeka aj šortrekistky Petra Rusnáková a Lucia Filipová a chodec Patrik Nemčok.

Mladým športovcom predstavili hodnoty olympizmu, poučili ich o dopingu a antidopingových testoch. Zaujala aj prednáška o tom, ako sa uplatniť v živote po skončení aktívnej športovej kariéry.

 

Matúš, ako si reagoval na to, že pôjdeš do Moskvy?

Keď mi prišla správa, že idem do Moskvy ako jeden zo štyroch športovcov Slovenska, tak to bol výbuch radosti a hlavne pocta ísť s olympijským tímom. Prebudí to motiváciu, ale, samozrejme, nič to neznamená. Treba ďalej trénovať a rozvíjať sa. Toto bola len zas správna motivácia, ktorá mi otvorila ďalšiu kapitolu v živote a treba ísť za ňou.

Čo ste počas troch dní robili?

Môj výlet prebiehal zaujímavo, keďže to bol môj prvý let v živote. Bola tam zábava, pretože ako partia sme si celkom sadli. Zo Slovenska tam išli ešte dve reprezentantky v šortreku a chodec vo veku 16 a 17 rokov. Naša vedúca bola Petra Gantnerová, s ktorou som si tiež sadol. Starostlivosť a organizáciu zvládla na jednotku, keďže to bol je prvý výlet s takýmito “sopliakmi”.

Po prílete nasledoval presun na hotel. Po príchode na hotel som hodil veci na zem, preobliekol som sa a išiel si dať bežecky tréning. Po tréningu nasledovala večera s potom s tímom sme išli na červene námestie

Oficiálny program ste mali v sobotu. Čo zaujímavé si sa dozvedel?

Najväčší prínos vidím v tom že ako vravím mi to otvorilo ďalšiu cestu a ukázalo, aký pekný a zároveň náročný môže byt život športovca. Šport je o zábave nie o tom aby sa ľudia navzájom demotivovali, pohoršovali, vysmievali a v neposlednom rade podvádzali. Treba si stanoviť cieľ, za ktorým si treba ísť. Samozrejme, tým mladším, ako som ja, treba myslieť aj na školu. Škola je prvoradá. Dokola nám opakovali tri slová – rešpekt, kamarátstvo a FairPlay.

Prečo myslíš, že majú takéto fóra význam pre olympijské hnutie?

Majú význam v tom, že nás obohacujú o cenne informácie. Ako napríklad doping - čo spôsobuje a aký je negatívny voči ľudskému telu. Ukazujú dokonalosť športu, dávajú tam za príklady športovcov, ktorý hrajú FairPlay. Rozprávali nám aj o OH – seniorských aj mládežníckych. Bol to zároveň aj team bulding s ostatnými krajinami a športovcami naprieč rôznymi odvetviami.

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií