Uplynulá zima bola úspešná na viacerých frontoch

NEDÁVNO SKONČENÁ SEZÓNA ZAČALA PRE SLOVENSKÚ SKIALPINISTICKÚ ASOCIÁCIU V DECEMBRI. V NEDEĽU 16. DECEMBRA 2018 SA USKUTOČNILO V BOBROVCI VALNÉ ZHROMAŽDENIE SLOVENSKEJ SKIALPINISTICKEJ ASOCIÁCIE. OKREM BILANCOVANIA ROKA 2018 A SCHVAĽOVANIA KALENDÁRA PREBEHLA VOĽBA DO SPRÁVNEJ RADY. PREDOŠLE SR SKONČILO ŠTVORROČNÉ FUNKČNÉ OBDOBIE.

Po štyroch rokoch pôsobenia v Správnej rade sa rozhodol nekandidovať jeden z najlepších slovenských pretekárov a bývalý viceprezident SSA Matúš Danko. Touto cestou Matúšovi ďakujeme za odvedenú prácu v prospech slovenského skialpinizmu.

Noví členovia Správnej rady

Popri staronových členoch Andrejovi Škovránovi, Michaele Dankovej a Jakubovi Šiarnikovi sa dostali do SR dve nové tváre. Igor Žiak, skialpinistický pretekár, organizátor pretekov a predovšetkým člen Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Druhým novicom v štruktúre SSA je Roland Hric. 21-ročný Mikulášan už dlhé roky pôsobí v oblasti žurnalistiky a marketingu na sociálnych sieťach. Hlavnou náplňou jeho práce je propagácia skialpinizmu v slovenským médiách a na sociálnych sieťach. Na starosti má aj komunikáciu s našimi pretekármi, ďalšími slovenskými športovými zväzmi a s ostatnými skialpinistickými krajinami. Počas zimy sme zaznamenali viacero míľnikov na sociálnych sieťach, ktoré nesú práve jeho rukopis. Rovnako sa mu podarilo nadviazať spoluprácu s RTVS či marketingovým oddelením Slovenského olympijského a športového výboru.

Slovenský pohár

Domáci pohár mal tento rok šesť kôl. Začalo sa šprintami na Štrbskom plese. Vďaka spolupráci s organizátormi Sportrysy a Sport 2000 sa podarilo po prestávke zaradiť do pohára šprintové zápolenie. Stavbu trate si na seba zobrala priamo SSA. Preteky boli úspešné a spĺňali parametre vážnych šprintov.

Ďalšie kolo prebehlo v rámci tradičných pretekov Rallye Červenec. V tejto časti Západných Tatier priali snehové podmienky a uskutočnili sa kvalitné preteky. Pretekárov sme mali v každej kategórii od kadetov až po veteránov. Ďalším kolom boli Majstrovstvá Slovenska resp. preteky Hore-dole Derešom. 4. kolo bolo opäť v Jasnej a to v podobe terénneho vertikálu. V oba dni štartovali aj pretekári z Poľska a Česka.

Predposledné kolo sa uskutočnilo na Malinnom Brde. Triumfom tu si zabezpečil celkový triumf v Slovenskom pohári Jakub Šiarnik. Posledné kolo prebehlo opäť v Jasnej. Preteky Chopok 3000+ boli najťažšie z kalendára Slovenského pohára a pretekárov poriadne preverili. Triumfoval Jozef Hlavčo pred Jakubom Šiarnikom.

Majstrovstvá Slovenska

V rámci pretekov Hore-dole Derešom sa podarilo zorganizovať Majstrovstvá Slovenska. Organizátori a Horská záchranná služba pripravili aj v náročných podmienkach kvalitné a bezpečné preteky. Spoznali sme majstrov Slovenska naprieč kategóriami. Z Francúzska pricestovala aj naša hviezda Marianna Jagerčíková, ktorá doma potvrdila jasnú úlohu favoritky. Na pochybách nenechal nikoho ani Jakub Šiarnik a suverénne ovládol mužskú kategóriu. Najlepším veteránom bol Vlado Hubačom a medzi juniormi zvíťazil Boris Obergries.

Chceme sa za účasť ešte raz poďakovať každému pretekárovi, no najmä Mariannke Jagerčíkovej. Kvôli tomuto víkendu prišla z Francúzska aj napriek pracovnému vyťaženiu.

Reprezentácia

Sezóna 2019 bola znovuzrodením slovenského pretekárskeho skialpu.

Na svetovom fóre to bol jeden z historicky najlepších rokov. Keď sa spomenie sezóna 2019, určite si všetci predstavíme úspechy Marianny Jagerčíkovej. Niekoľko umiestnení v Top 10 či 7. miesto v celkovom poradí Svetového pohára. Najväčším klincom sezóny je určite jej striebro zo šprintu na MS vo Villars a triumf v rovnakej disciplíne vo finálovom kole SP v Madonne di Campiglio. Marianna sa nezúčastnila, podobne ako väčšina elitných skialpinistov, len SP v Číne.

Štyri zástavky seriálu SP absolvoval aj náš najlepší muž Jakub Šiarnik. Pred sezónou trávil čas v Innsbrucku a kvalitnej príprave podriadil celý režim bežného života. Snaha a odhodlanie napokon priniesli ovocie. Kubovi sa podarilo opäť znížiť straty na najlepších. Na MS sa dokonca dostal do štvrťfinále v šprinte a ku umiestneniu v Top 20 chýbali centimetre. Vo finále SP v Madonne di Campiglio predviedol výborný výsledok vo vertikály a v šprinte skončil 20.

Prvé tri kolá SP a svetový šampionát absolvoval junior Boris Obergries. Jeho prvý štarty poznamenal pád. Následne sa rozbehol a dokázal zájsť slušné výsledky. Na MS sa v nabitej konkurencii dokázal držať do 15. miesta a navyše išiel s Jakubom Šiarnikom dvojice, kde boli opäť na 15. priečke.

Kadeti Matúš Černek a Laura Kovárová majú za sebou vôbec prvú zimu na pásoch v živote. Ich jedinými možnými pretekmi v reprezentácii boli majstrovstvá sveta vo Villars, kde išli najmä kvôli tomu, aby sa pokúsili získať miestenky na Zimné olympijské hry mládeže 2020. To sa aj podarilo.

Na svetovom šampionáte bola výprava v zníženom režime s jedným človekom realizačného tímu. Z pretekárov išli naši najlepší vo svojich kategóriách – muž Jakub Šiarnik, žena Marianna Jagerčíková a junior Boris Obergries. O tom, prečo štartovali kadeti sa píše o pár riadkov vyššie. Aj v tejto zostave sme skončili v hodnotení mimo alpských krajín na druhom mieste hneď za Rumunmi.

Olympijský šport

V piatok 26. apríla v rámci 56. Valného zhromaždenia SOŠV prebehlo hlasovanie za prijatie nových členov, medzi ktorými bola aj SSA. Hlasovanie bolo úspešné a môžeme sa pýšiť titulom nového člena SOŠV.

Navyše sa skialpinizmus v januári predstaví na Zimných olympijských hráčov mládeže v Lausanne. Mládežnícka olympiáda je predsieň veľkej olympiády. Momentálne sa čaká na to, či uspeje v hlasovaní o kandidatúre Zimných olympijských hier 2026 Miláno + Cortina alebo Štokholm + Aare. V prípade úspechu Talianov je reálna šanca, že o necelých sedem rokov bude skialpinizmus v programe najväčšieho sviatku sveta.

Aj my sme Tatry

Pri rokovaní o novom návštevnom poriadku TANAP-u sme boli rozpoznaní ako zväz, ktorí zastupuje skialpinistov a skitourerov. Sme medzi hlavnými iniciátormi výzvy Aj my sme Tatry. Aktívne sme sa zúčastňovali rokovaní o novom poriadku. Tvoríme trendy na Slovensku a staráme sa o všetkých ľudí, ktorí majú stúpacie pásy a viazania

Nezanedbateľné aktivity

Bokami Západných Tatier sú naše najväčšie preteky. Trojdňové zápolenie dvojíc napísalo tento rok 13. kapitolu. Veľmi nás teší, že sme dokázali s organizátormi týchto veľkolepých pretekov prebrať niekoľko dôležitých bodov. Obe strany môžu zo vzájomnej kooperácie v budúcnosti len ťažiť.

Rovnako sa nám podarilo získať sponzora pre reprezentáciu čo sa týka materiálnej výbavy. Zatiaľ vám nič viac neprezradíme, všetko sa dozviete v pravý včas.

Ako prvý slovenský športový zväz sme oficiálnym partnerom mySASY. Opäť sa potvrdzuje to, že chceme v slovenskom športe udávať trendy a kráčať s dobou. Aj skialpinisti budú riešiť svoj biofeedback na vysokej úrovni.

 

Na záver sa chceme poďakovať všetkým členom SSA. Ďakujeme za dôveru prejavenú v sezóne 2019. Rok 2019 však ani zďaleka nekončí. Momentálne pracujeme na riadnom nastavení nasledujúcej sezóny.

SPRÁVNA RADA  SSA

Foto: Ján Grajciarik

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií