Matúš Černek - Od futbalu až na mládežnícku olympiádu

Matúš Černek reprezentoval Slovenskú republiku, Slovenskú skialpinistickú asociáciu a celkovo skialpinizmus na Zimných olympijských hrách mládeže Lausanne 2020. V tomto športe je stále nováčik, no už je v juniorskej kategórii. 8. a 9. februára bude štartovať aj na Svetovom pohári v Nemecku. 

 

Matúš, so skialpom si začal dva roky dozadu. Dnes máš za sebou účasť na MS a aj ZOH mládeže. Vieš nám popísať tvoju cestu ku skialpu?

Sníval som o kariére futbalistu a nikdy by mi nenapadlo, že skončím s lyžami na nohách. Do 15 rokov som hrával aktívne futbal za MFK Ružomberok. Postupne som zistil, že ma to nenapĺňa tak ako príroda. K prírode som bol od malička vedený, hľadal som si k nej bližšie cesty. Zistil som, že potrebujem šport, kde idem sám sa zeba, lebo som individualista. Môj otec mi kúpil prvý turistický výstroj a tým to začalo. Ďakujem mu.

Spomínaš si na svoje prvé skialpinistické preteky?

Áno, spomínam si veľmi dobre. Boli to preteky Rallye Červenec a bolo to v januári minulého roka. Nedopadli moc dobre, keďže som zlomil lyžiarku.

Kedy si sa prvý raz dozvedel o tom, že je možnosť pretekať v skialpe na ZOH mládeže v Lausanne?

Povedal mi o tom Roland Hric, ktorý ma vlastne doviedol ku pretekarskemu skialpinizmu. Práve on to celé odštartoval asi dva týždne pred Červencom. Ozval sa mi a povedal mi o situácii, čo je možné a čo nie. Po tomto rozhovore som si vlastne zadovážil prvú pretekársku výbavu a odštartovala sa tak moja ďalšia kapitola života.

Z čoho pozostávala tvoja príprava?

Donedávna som poznal iba beh. Následne som začlenil do tréningu aj kolieskové lyže či cestný bicykel. Príprava nebola najlepšia. Musel som to doháňať skôr na snehu.

Kde si absolvoval sústredenia na snehu?

Za snehom som išiel do Rakúska a Talianska. V Rakúsku som strávil týždeň a v Taliansku ďalšie 3 týždne. Nastúpal som okolo 33 000vm.

V Lausanne si skialp odbil olympijskú premiéru. S akými cieľmi si išiel na tento športový sviatok?

Reprezentovať čo najlepšie Slovenskú republiku a náš šport. Chcel som aj ja svojou trochou prispieť k jeho propagácii. Mojim cieľom bolo dať všetko do každého štartu.

Čo ti dalo tvoje pôsobenie v Lausanne?

Dodalo mi ešte väčšiu motiváciu a chuť pracovať na sebe. Chcem sa raz porovnať so špičkou. Pevne verím, že tvrdou drinou a pokorou to bude reálne.

V Lausanne si bol vlajkonosičom slovenskej výpravy. Aký to bol zážitok?

Keď som sa to dozvedel v olympijskej dedine, bol som prekvapení. Zážitok na celý život. Bol som hrdý. Veľmi si vážim, že ma vybrali za vlajkonosiča. Pár ľudí sa smialo, že s mojou výškou to bola logická voľba.

Čo si myslíš o ambícii nášho športu stať sa súčasťou ZOH?
Je to veľmi reálne. Počul som mnoho názorov a tento šport má na to pýšiť sa prívlastkom olympijský. Ľuďom sa páči, že je to kontaktné, zaujímavé, rýchle a náročné. Spája to v sebe veľa faktorov.

Na začiatku februára pôjdeš na SP do Nemecka. Štartovať budeš v juniorskej kategórii v individuálnych pretekoch a šprintoch. Čo od týchto dvoch štartov očakávaš?

Bude to riadny tlak. Konkurenti z alpských krajín sú na neskutočnej úrovni. Dvojičky Bussardovci, ktorí boli hlavnými hviezdami v Lausanne, Taliani či Rakúšania si pôjdu svoje preteky. O ich skúsenostiach sa nemusíme ani baviť. Ja mám za sebou možno dokopy 10 pretekov. Je ťažké povedať čo očakávam. Veľmi sa teším a bude to ďalšia dôležitá skúsenosť. Chcem byť na každých pretekoch, na ktorých budem môcť. Nič iné mi viac nedá ako preteky.

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií