Pred individuálom v Andorre

V sobotu sú v Andorre na programe individuálne preteky. Vďaka výdatnému sneženiu z posledných dní bude trať kvalitná. Pretekárov preveria zaujímavé výšľapy aj lyžovačky.

Zajtrajší deň odpália svojim štartom o 10:00 muži. Ženy vyrazia na trať o 50 minút neskôr. Svoje zastúpenie budeme mať podobne ako vo Francúzsku len v týchto dvoch kategóriach. Svoju ostrú pretekovú premieré si odbijú nové reprezentačné kombinézy od našich partnerov Karpos a Scarpa.

Marianna je na tom lepšie ako v decembri

Marianna Jagerčíková sa na preteky teší. Minulý týždeň sa predviedla v dobrom svetle na francúzskych majstrovstvách. V individuálnych pretekoch obsadilo tretie miesto.

„V Andorre napadlo do 30cm čerstvého snehu, v ktorom sa veľmi dobre lyžuje. Zjazdy nie sú dlhé ani extrémne náročné. Tým, že svaj je stredne strmý sa to dá púšťať rovno, bude to rýchle,“ povedala Marianna, ktorá pripomenula, že svoju úlohu zohrá zajtra aj nadmorská výška. Preteky všetkých kategórií sa budú odohrávať od 2000 do takmer 2600 m.n.m.

Na ženy je prichystaných dohromady 1390 výškových metrov, s edem výšľapov vrátane troch úsekov na pešo a šesť zjazdov. Tešiť nás môže, že úradujúca vicemajsterka sveta v šprinte sa cíti lepšie ako v decembri:

„Od otváracieho sveťáku som pracovala na prezúvačkách a zjazdoch. Zajtra budeme prezúvať sedemkrát, efektivita bude rozhodovať o konečnom umiestnení. Nový sneh v kombinácii s toľkými prezúvačkami dá zabrať aj pásom. Snáď sa mi sneh nebude moc lepiť,“ želá si Jagerčíková.

Môže byť vysoko

Na mužov čaká takmer 1800 výškových metrov. Coma Pedrosa, najvyšší vrch Andorry, neprekonajú. Jakub Šiarnik sa na druhé kolo Svetového pohára pripravoval v domácich Západných Tatrách, kde našiel solídne podmienky.

„Lyžovať v prašane je vždy pôžitok, no v tomto prípade by som privítal ľad, na ktorom som doma mesiac trénoval," priznal Šiarnik, ktorý si myslí, že diváci si prídu zajtra na svoje.

Podľa jeho slov by s výškou problém nemal mať. Pred sezónou totiž strávil mesiac ešte vo väčších výškach a k dispozícii mal aj hypoxický simulátor.

„Viem, že ak sa nesplaším na štarte, budem koncentrovaný na prezúvačkách a zjazdy pôjde na hranici subjektívneho vnímania rizika, môžem byť vo výsledkoch pomerne vysoko," dodal Jakub Šiarnik.

V mužskej kategórii patria medzi najväčších favoritov Robert Antonioli, Matteo Eydallin či nový majiteľ rekordu na pretekoch Mountain Attack Jakob Herrmann. V ženách sa budú upierať pohľady najmä na Francúzku Axelle Gachet-Mollaretovú. Za ňou to je pomerne otvorené.

Preteky môžete sledovať aj z pohodlia vášho domova. Organizátori si totiž pripravili v oba dni live prenos. Link na prenos nájdete na našich sociálnych sieťach zajtra ráno.

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií