Individuál aj šprinty zožali úspech aj napriek poveternostným podmienkam

V sobotu sa na štart pretekov Rallye Červenec postavilo 96 pretekárov. Vzhľadom na počasie to bolo krásne číslo, ktoré bolo pravou odmenou pre organizátorov. Ľudia z klubu Skialp Bobrovec pripravili preteky aj napriek nedostatku snehu, dažďu a vysokým teplotám. Za to im patrí obrovská poklona a poďakovanie.
 
Na štarte sa zišla kompletná mužská špička. Najväčším favoritom na triumf bol Jakub Šiarnik, ktorý svoje postavenie aj potvrdil. Vyhral presvedčivo s pohodlným náskokom pred Matúšom Danko. Tretiu priečku obsadil Peter Fraňo. 
V ženách bola najrýchlejšia Simona Triznová. Svojim výsledkom potvrdila aj to, že na SP do Nemecka ako druhá najlepšia Slovenka (po Marianne Jagerčíkovej) patrí. Striebro uchmatla Rebeka Rizmanová a tretia skončila domáca Michaela Danková.
 
Na dlhej trati štartovali ešte veteráni a dve veteránky. Najrýchlejší veterán bol Jacek Zylka-Zebracki, ktorému sekundoval Mariusz Wargocki (obaja z Poľska). Bronz sa ušiel stálici domácej skialpovej scény Zdenovi Longauerovi. Vo veteránkach zvíťazila Zuzana Páleniková pred Poľkou Ewou Czuchry.
 
Na kratšej trati zvádzali súboje juniori, kadeti a kadetky. Prvú menovanú kategóriu ovládli Poliaci. Z triumfu sa radoval Jan Elantkowski pred Kubom Bachledom. Matúš Černek, reprezentant Slovenska z Lausanne, prišiel o dve minúty a 20 sekúnd neskôr na treťom mieste. V kadetoch bol prvý Marek Machaj pred poľským mladíkom Gustawom Soszkom. V kadetkách jasne zvíťazila Alexandra Mlynarčíková, pred Nikolou Maťkovou.
 
Šprinty preverili - aj kondične, aj lyžiarsky
 
Pretekový víkend pokračoval v nedeľu pretekmi Sport2000 Sprint Štrbské pleso. Celkom dlhú trať s niekoľkými technickými cik-cakmi vyskúšalo dohromady takmer 30 ľudí.
 
Staviteľ trate a prezident SSA Igor Žiak hovoril, že chcel, aby šprint ukázal, ako na tom naši pretekári sú po technickej stránke: “Šprint je výborná disciplína. Rýchlosť, kontakt, stratégia a technika. Ak má pretekár všetko zvládnuté, môže ísť o výhru. Zjazd sme postavili zavretý, na zjazdovke aj mimo nej. Chceli sme vidieť našich pretekárov dôkladne aj pri výšľape a aj zjazde. Ďakujem všetkým za účasť a každému, kto pomohol so stavbou trate alebo na kontrolách dvojnásobne.”
 
Jakub Šiarnik vyhral aj šprinty. Vo finále predviedol bezchybný výkon a v cieli bol o 24 sekúnd rýchlejšie ako druhý v poradí Matúš Danko. Tesný súboj bol ale o tretí flek. Vlado Jambrich a Peter Fraňo spolu vošli do poslednej zatáčky, no bronz si prvý menovaný nenechal ujsť.
V ženách to bola o výhru poriadna bitka. Simona Triznová a veľký objav víkendu Rebeka Rizmanová išli bok po boku až na najvyšší bod. Prezúvačku mala rýchlejšiu Simona, ktorá bola istejšia aj v zjazde a rovnako ako Jakub zaknihovala druhý triumf v dvoch dňoch. Striebornú medailu si vyjazdila spomínaná Rebeka Rizmanová. Aj v ženách to bolo tesné v súboji o bronz. Michaela Malková zdolala Lauru Kovárovú o sekundu.
 
Potešujúci bol výkon juniora Matúša Černeka, ktorý sa prehrýzol do finále: “Ďakujem organizátorom za oba dni. Za každú skúsenosť som veľmi vďačný. Šprinty mám rád. Dal som si štyri jazdy a z toho môžem len ťažiť. Išiel som naplno, teším sa do Nemecka, kde chcem zase vydať zo seba vo všetky tri dni všetko,” povedal po pretekoch skialpinista z Turian.
 
Jakub Šiarnik bol po pretekoch rád, že aj doma potvrdil formu: “Dobrý víkend. Pekné preteky. Priznám sa, že som nemusel až tak tlačiť, nebolo koho dobiehať čo je rozdiel oproti sveťákom. Šprinty pred Svetovým pohárom vždy pomôžu. Človek si v ostrom tempe vyskúša prezúvačky a zlepší sa,” zhodnotil obhajca celkového víťazstva v Slovenskom pohári.
 
Simona Triznová bola spokojná s výkonom v oboch dňoch: “Včera to bolo o čosi ľahšie ako vlani, pretože trať bola kratšia. Som vďačná aspoň za tieto podmienky. Sneh prišiel neskoro a navyše ho moc nie je. Počas šprintov som cítila únavu. Po Rallye som sa snažila zregenerovať, ale bolo to celkom o chlp. Napokon som ju dokázala predbehnúť.”
 
Výsledky Rallye Červenec: https://skimostats.com/event/slovak-national-cup-2020-rallye-cervenec
 
Výsledky Sport 2000 Sprint Štrbské Pleso: https://skimostats.com/event/slovak-national-cup-2020-sport-2000-sprint-strbske-pleso

 

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií