Tereza Mazalová sa teší na reprezentačnú premiéru

Tereza Mazalová je 17-ročná rodáčka z Banskej Bystrice. Od detstva sa venovala zjazdovému lyžovaniu. Na skialpy chodila s rodinou po sezóne.

"Veľmi ma to bavilo, ale predstava venovať sa tomu na pretekovej úrovni ma, priznám sa, nelákala," zasmiala sa Tereza. Teraz je všetko inak. Po 11 rokoch vymenila lanovku za pásy.

"Lyžovanie ma už nebavila a nikam to neviedlo. Chcela som skúsiť niečo nové. Vedela som, že potrebujem byť v horách. Kamarátka ma oslovila, aby som s ňou začala trénovať, skúsila som aj prvé preteky," povedala Tereza, ktorá je prvým rokom v juniorskej kategórii.

"Poriadne som sa vytrápila, pretože som nemala žiadnu kondíciu. Na pohode mi nepridala ani ťažká turistická výbava. Pčáil sa mi pocit po pretekoch. Bola som rada, že som trať prešla. Následne sa mi v klube začal venovať tréner. Tušila som, že poctivým tréningom, lepšou výbavou a trpezlivosťou to pôjde," popísala členka klubu new-wave multisport.

Pred sezónou absolvovala 10-dňové sústredenie v Livignu, predtým bola s otcom na Kaprune. V lete jazdila na bicykli a absolvovala aj niekoľko pretekov v behu do vrchu. Teraz sa najčastejšie pripravuje na domácich Šachtičkách alebo Chopku. Počas víkendov vybehne aj do Západných a Vysokých Tatier.

V Nemecku to bude pre Terezu pravý krst ohňom. Za tri dni absolvuje všetky tri disciplíny, ktoré sa v rámci Svetového pohára chodia. Na ktorý deň sa teší najviac?

"Teším sa na individuálne preteky. Kvôli zaujímavej trati a zjazdom, tie mi celkom idú. Určite sa teším aj na vertikál. Šprinty sú technickou disciplínou, uvidíme čo to bude. "

Pre slovenskú scénu nie je meno Peter Fraňo neznáme, no svoju reprezentačnú premiéru v skialpinizme absolvuje až v Nemecku. V lete ukázal skvelú výkonnosť na svetových pretekoch v skyrunningu.

Po dlhých rokoch si oblečie reprezentačnú kombinézu aj Simona Triznová, ktorá uplynulý víkend vyhrala aj Rallye Červenec, aj šprinty na Štrbskom plese. Jakuba Šiarnika v mužskej kategórii doplní Matúš Danko a ďalšie cenné skúsenosti bude zbierať Matúš Černek.

Prvé preteky sú v piatok. Vertikál bude štartovať popoludní. V sobotu a nedeľu sa môžete tešiť na priamy prenos z indiviuálu a šprintov. Všetko podstatné uverejníme na našich sociálnych sieťach

Foto: new wave-multisport a Ivan Šulek

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií