Vo vertikáli boli Šiarnik s Jagerčíkovou tesne za Top 10

Ťazké tri pretekové dni odpálil krátky a výživný vertikál. Všetky kategórie prekonali na takmer 2,5 km 570 výškových metrov. Trať sadla Švajčiarom, ktorí sa radovali zo štyroch triumfov a celkovo z ôsmich cenných kovov. Naše najlepšie umiestnenie zaknihoval Jakub Šiarnik, ktorý ešte o pozíciu vylepšil výkon spred dvoch týždňov v Andorre:

"Chcel som dokázať, že nešlo len o súhru faktorov. Uvedomil som si však, že šport je vlastne hra a musí byť v prvom rade o zábave. Podarilo sa mi tak preniesť pozornosť na kľúčové veci a neriešiť emócie. K pohode mi pomohol aj v Andorre vybojovaný špeciálny štartovací slot, kedy som sa nemusel tiskať na páske," rozhovoril sa Jakub, ktorý si od štartu držal pozíciu za najlepšou desiatkou.

"Disciplína Vertical mi sedí a verím, že sa v blízkej dobe pozriem aj do elitnej svetovej desiatky. Výzva však ostáve v podobe zlepšenia sa aj v pretekoch jednotlivcov. Uvidíme ako zájdem zajtrajšie preteky," dodal 11. muž dnešných pretekov.

Matúš Danko dnes išiel veľmi pekne. Siahal dokonca na body, no tesne to nevyšlo. Aj tak videl preteky pozitívne: "Trať mi celkom sadla.Akurát škoda, že to nebolo kúsok dlhšie. Mrzíma, že mi ušla 30tka, v závere mi chýbali sily, nevedel som vôbec zrýchliť. Napriek tomu som s výkonom aj so stratou na prvého spokojný."

"Môj prvý štart na SP pohári dopadol tak, ako som očakával. Vertikáll mi moc nejde, trať bola strmá čo mi celkom vyhovovalo, no aj napriek tomu som sa pohyboval na chvoste štartového poľa. Dnes to bolo krátke a rýchle, zajtra to snáď bude lepšie." popísal svoju svetovú skialpovú premiéru Peter Fraňo.

Černek umiestnenie berie, no myslí vyššie

Som spokojná, mala som dobré pocity. Trať bola dosť strmá, bolo treba mať dobré pásy. Veľmi pekné preteky a teším sa na zajtrajší individuál," zhodnotila Marianna Jagerčíková, 12. najlepšia žena dnešných pretekov.

V ženskej kategórii štartovala po rokoch aj Simona Triznová, ktorá videla preteky takto:

"Dnes som sa mohla presvedciť že pretekový skialpinizmus je vo svete na vysokej úrovni. Držať krok s najrýchlejšími ženami si vyžaduje tréning alebo zimnú predprípravu v alpských podmienkach. Tisícky km v nohách na biku mi nikdy nenahradia potrebné km na lyžiach."

Na svetovej úrovni Matúš Černek absolvoval svetový šampionát a Zimné olympijské hry mládeže, no v kadetskej kategórii. V Nemecku už štartoval s juniormi. V cieli bol 15:

"Trať bola náročná, tak ťažký vertikál som nezažil. Do budúcna mám vyššie ciele. Tešíma, že som bol na 15. priečke, nie je to hrozné a môžem na dnešnom výkone stavať. Na druhej strane mám ešte čo doháňať," povedal 17-ročný reprezentant.

Svoju premiéru v reprezentácii si dnes odbila Tereza Mazalová. Do cieľa prišla síce z junioriek na poslednom 8. mieste, no bola to pre ňu obrovská škola. Na trati bojovala, nevzdala sa a ukázala, že má veľmi dobrý prístup.

"Dnešná trať bola veľmi náročná a kvalitne som sa vytrápila. Na trati som zo seba dala všetko. Nie som spokojná s pozíciou, ale je to len začiatok. Postupne to bude lepšie," povedala Tereza.

Zajtra je na programe individuál. Muži majú takmer 1700 výškových metrov, juniori a ženy o čosi menej. Juniorky idú 750 výškových. Štart mužom je o 10:00. Ženy a juniori vyrazia na trať 11:40, juniorky o 11:45. Sledujte príbehy na sociálnych sieťach, kde vás budeme zajtra informovať o priebehu pretekov. Držte palce!

Kompletné výsledky: https://skimostats.com/event/3-ismf-world-cup-2020-jennerstier-ger-3

Foto: Maurizio Torri a SSA

 

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií