S čelovkami pretekalo na Malinnom Brde 112 ľudí

​Uplynulú sobotu pokračoval Slovenský pohár v skialpinizme. 4. kolo hostili tradičné večerné preteky Malinô Brdo Night Skialp Challenge, ktoré sa tento rok tešili peknej účasti.

Pretekári s čelovkami na prilbách vyrazili na trať o 17:00. Od štartu udával tempo Lukáš Trizna. V tesnom závese boli s Kristián Jánošík s Petrom Fraňom. Slovenská mužká jednotka Jakub Šiarnik zvolil zadržanejšiu taktiku a rozbiehal sa postupne.

Po prvom kole bol ešte Šiarnik s Triznom pri sebe, no po nalepení pásov prvý menovaný pridal. Už na vrchu Malina Brda mal pohodlný náskok. Zjazd, úsek s mačkami na lyžiarkach a posledný zjazd zvládol a v cieli sa mohol tešiť z ďalšieho víťazstva na domácej pôde.

“Pred pretekmi som ráno cítil únavu zo stredajšieho 13-hodinového prechodu. Zaujímala ma odozva organizmu. Naschvál som začal voľnejšie, vôbec som nebežal. Bol som v prvej skupinke, ale výrazne pod maximom. Na vrchole Malina som sa dostal na čelo, v zjazde sme sa prestriedali a pri nástupe do druhého kola som zapol motor. Forma je dobrá, hlavné je nezraniť sa a udržať výkonnosť,” zhrnul po pretekoch víťaz Jakub Šiarnik.

Fraňo pretekal na Malinnom Brde po štyroch rokoch

Necelé tri minúty za Šiarnikom preťal cieľovú čiaru Peter Fraňo. Do druhého kola začínal z tretieho miesta, no napokon prišiel druhý s pohodlným náskokom na Lukáša Triznu. Pre Fraňa to bola v Hrabove premiére na dlhej trati. Na Malinnom Brde pretekal štyri roky dozadu, ale išiel kratšiu trať. 

“Po Transcavalle som sa cítil dobre. Pretekať ma baví, takže som sa rozhodol štartovať. Išlo to celkom dobre, večerné preteky sú špeciálne. Trať bola výživná a dala zabrať,” zhodnotil Fraňo, ktorý sa najbližšie predstaví v sobotu na majstrovstvách Slovenska v rámci pretekov Hore-dole Derešom. S úsmevom dodal, že keby je trať raz tak dlhá, sedelo by mu to ešte ešte viac.

Lukáš Trizna, ktorý ešte v úvode druhého okruhu dýchal na chrbát neskoršiemu víťazovi Šiarnikovi, no napokon skončil na bronzovej pozícii:

“Išlo sa mi celkom dobre. V prvom kole sme sa držali spolu, no v druhom už som na Kuba s Peťom nemal sily. Trať bola klasická, organizátori to pripravili pekne. Dva dlhé výšľapy na mačkách to spestrili.”

Boj o štvrté miesto bol tesný. Kristián Jánošík napokon udržal Milana Pisarčíka za sebou o päť sekúnd. Pisarčík ale vyhral kategóriu veteránov. Druhý nad 40 rokov prišiel s 30-sekundovou stratou Patrik Kvietok. Tretí Filip Kristl stratil na víťaza kategórie takmer šesť minút.

Neporaziteľnosť na domácej pôde drží aj Simona Triznová

V ženskej kategórii bola favoritkou Simona Triznová. Svoju rolu napĺňala už po prvom kole. Mala náskok a mohla si dovoliť kontrolovať situáciu. Po pretekoch bola spokojná aj s časom, aj s pocitmi.

“Mám rada večené preteky, pretože sa môžem vyspať a som oddýchnutá. Trošku som mala problémy v strmých častiach s pásmi, ale všimla som si, že aj ostatní mali podobné problémy. Nemala som pred sebou súperku, na ktorú by som sa doťahovala. Nešlo som to teda úplne nadoraz.”

Na striebornej pozícii skončila Rebeka Rizmanová. Triatlonistka si túto zimu rozhodla spestriť skialpinistickými zápoleniami a celkom sa jej darí. Na druhej priečke skončila vo všetkých troch doterajších pretekoch v rámci Slovenského pohára. Tretia žena v cieli bola veteránka Zuzana Dudášová.

Černek zbytočne neriskoval, Mazalová je spokojná

Ako už býva zvykom, v juniorskej kategórii figurovali aj Poliaci. Matúš Černek dokázal nápor svojich súperov odraziť a ovládol juniorskú kategóriu:

“Od štartu som začal celkom dobre, držal som sa za Peťom Fraňom a Kubom Šiarnikom. Pri vstupe do lesa sa mi začali pomaly vzďaľovať. Na mačkách som si skontroloval situáciu za sebou a videl som, že mám pohodlný náskok. Do cieľa som zbytočne neriskoval, keďže to stačilo dôjsť. Vyšlo to a som šťastný,” hodnotil v cieli Matúš Černek.

Víťazka juniorskej kategórie Tereza Mazalová nemala šťastie hneď na štarte, keď strhla pás. Aj napriek tejto nepríjemnosti dokázala vyhrať:

“Pretekalo sa mi veľmi dobre. V úvode som sa zdržala kvôli pásu, ale mala som čas napraviť to. Trať ma bavila, super boli aj mačky. Som spokojná, pretože od začiatku do konca som išla naplno,” povedala Tereza, ktorá nás reprezentovala na Svetovom pohári v Nemecku.

Už túto sobotu budú preteky Hore-dole Derešom, ktoré sú zároveň aj majstrovstvá Slovenska v individuálnych pretekoch. Podobne, ako minulý rok bude v nedeľu Slovenský pohár vo forme vertikálu.

Výsledky: https://www.casomierapt.sk/udalost_vysledky.php?id=584

 
Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií