Organizátor Hore-dole Derešom: Je tvrdo, hľadáme najbezpečnejšiu trasu

Preteky Hore-dole Derešom si za tri ročníky vybudovali meno. Vlani sa dokonca rozrástli o vertikál a pretekalo sa v oba víkendové dni. V tomto formáte sa rozhodli organizátori pokračovať aj pre rok 2020. Druhý raz po sebe hostia slovenský šampionát a na druhý deň Slovenský pohár. O nadchádzajúcom víkende a budúcnosti pretekov sme sa krátko porozprávali s Lukášom Benickým, členom organizačného výboru.

Dereše majú za sebou tri ročníky a už teraz sú veľkou stálicou pretekania na Slovensku. Viete popísať, ako vznikol nápad spraviť Hore-dole Derešom? 

Nápad som mal v hlave už dlho. Raz som tento nápad spomenul Peťovi Húskovi a Maťkovi Rumanskému. Boli celkom nadšený a všetko sa to začalo. Samozrejme sme to preberali pri pivku (úsmev). Asi až týždeň pred prvým ročníkom nám doplo, že z toho môže byť v budúcnosti celkom zaujímavý a populárne skialpinistické podujatie.

Táto zima nie je príliš dobrá. Je v Derešoch dosť snehu?

Áno, zima je dosť slabá, no snehu je pomerne dostatok. Väčší problém nám skôr robí jeho typ. Je teda dosť tvrdo a je zaujímavé hľadať čo najbezpečnejšiu trasu. No Dereše sú dosť členité a trať bude opäť trochu iná ako v minulých rokoch. Pretekári sa majú na čo tešiť.

Ako by mohla vyzerať trať sobotňajších pretekov?

Štart bude, ako zvyčajne, na Troch vodách a pokračovať sa bude smerom do sedla Poľany, odkiaľ bude prvý zjazd smerom k prvému Derešskému rebru. Tam sa pretekári prehupnú jedným zo žľabov na druhú stranu do spoločnej kotlinky. Niečo obdobné ich čaká aj v spoločnej kotlinke. No a v centrálnom Derešskom kotli pôjdu tradične rebierkom smer Chopok. Vzhľadom na podmienky sa pôjde dosť veľa na mačkách. Ale taký je skialpinizmus. Predbežné parametre: prevýšenie 1500m, dĺžka 11km. Všetko sa to môže ešte zmeniť. Celé to závisí od vývinu počasia.

V nedeľu bude terénny vertikál. Kadiaľ bude viesť?

Vertikál sa sústredí v centrálnom Derešskom kotli. Štart by mal byť na Troch vodách a cieľ niekde na Chopku. Ešte sa uvidí čo nám dovolí počasie. 

Prvé dva ročníky boli len o jednom dni. Vlani ste z toho spravili víkendovú záležitosť. Prečo? Chcete to týmto štýlom robiť aj do budúcna?

Vertikál bol v podstate len taký pokus, ktorý sa celkom podaril. Aj napriek tomu nie je úplne jasné či budeme pokračovať aj do budúcna. Skôr sa chceme sústrediť na Hore-dole Derešom a robiť to podľa možností čo najlepšie.

Na štarte by mala byť kompletná domáca špička. Štartovať by mali aj najlepší Česi a aj mladíci z Poľska. Je nabité štartovné pole istou odmenou pre vás organizátorov alebo to aj dáva určitý záväzok?

Áno, je to pre nás veľké zadosťučinenie. Záväzok nám to dáva len jeden - stále sa snažiť robiť kvalitné preteky.

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií