Skvelá účasť aj staronoví majstri Slovenska

Uplynulý víkend nebol len o voľbách. Preteky Hore-dole Derešom prilákali v sobotu na štart 142 pretekárov. V nedeľu bolo na programe ďalšie kolo Slovenského pohára - Hore-dole Vertikál.

Sobotné preteky nezačali v sobotu ráno. Aspoň nie pre organizátorov. Tí už týždeň pred štartom začali pracovať na trati priamo v teréne. Ako už ste sa dozvedeli z rozhovoru s Lukášom Benickým, problém robil ľadový podklad a aj čerstvý sneh. V piatok a sobotu do hry vstúpil silný vietor:
“Sobotnú trať sme museli tesne pred štartom zmeniť. Ťahala sa viac lesom, posunuli sme aj štart. Nechceli sme pretekárov sklamať, robili sme všetko preto, aby sa odštartovalo. Pretekári prišli a bolo ich najviac zo všetkých štyroch ročníkov.Organizovali sme štyri ročníky a počasie nás zakaždým vytrápilo. Zaradiť sa to proste nedá,” povedal v nedeľu po pretekoch Benický, člen organizačného výboru Hore-dole Derešom.

Pripomínalo to cyklistické preteky
Ako už spomenul Lukáš Benický, pretekárov prišlo veľa. V sobotu si priplo štartovné číslo 142 ľudí! Štartovalo sa takmer s polhodinovým oneskorením. V pásme lesa to bolo v poriadku, no pri prvom výšľape bola pred priebežným lídrom Jakubom Šiarnikom zafúkaná stopa, hmla a do toho fučalo.
“Počkal som na chalanov a spoločne sme išli ďalej. Pripomínalo mi to cyklistiku. Išli sme v skupine a striedali sme sa pri tlačení stopy. Bolo to zaujímavé. V závere sa mi podarilo odskočiť a napokon som náskok ustrážil. Doma pretekám rád a teší ma, že som titul majstra Slovenska obhájil,” hodnotil Jakub Šiarnik.

O 32 sekúnd neskôr preťal cieľovú čiaru český pretekár Dominik Sádlo. Tretí celkovo a druhý zo Slovákov skončil Matúš Danko.
“Na sobotný pretek som sa velmi tešil, pretože som cítil, že by to mohlo ísť. Nakoniec preteky neboli moc o výkone, ale o taktike a aj o štastí. Keď sme vyšli z pásma lesa a bolo treba pretláčať stopu, vedel som, že nadobudnutý náskok pred pretekármi rýchlo stratíme. Ďalší kopec sme sa dohodli s pretekármi, aby sme trošku spolupracovali a každý prešliapal nejaký úsek. Rozhodlo sa až na konci v traverze, kde som sa trošku zamotal v kosovke a šiel cezomňa Sádlo,” zhrnul Matúš.

Priletela kvôli MSR
V oba dni sme sa mohli tešiť aj z prítomnosti slovenskej skialpinistickej jednotky Marianny Jagerčíkovej. Uprostred nabitej sezóny a necelé dva týždne pred Pierra Mentou sadla do lietadla a prišla pretekať do rodnej krajiny.
“Je vždy pekné vrátiť sa nazad a pretekať tu. Na týchto kopcoch som sa učila lyžovať, poznám ich veľmi dobre. Víťazstvo ma teší. Trať bola náročná aj v porovnaní so svetovými pretekmi. Organizátori odviedli skvelú prácu,” zhodnotila sobotné preteky Marianna.
Na pódiu ju doplnili české pretekárky Julie Rampírová a Tereza Rudolfová. Druhou Slovenkou v poradí bola Simona Triznová.

Vertikál sa stretol s úspechom
Vlani sa organizátori rozhodli skúsiť zorganizovať preteky aj v nedeľu. Práve sobotňajšie počasie pripomínalo to, čo sa dialo vlani v nedeľu. Vtedy silný vietor prekazil terénny vertikál. Tento rok to vyšlo podľa predstáv. Štartovalo sa na rovnakom mieste ako v sobotu, cieľ bol pri meteostanici na Chopku. Išlo sa aj cez les, na pásoch v strmšej pasáži a hore cez Kohútik s mačkami, cepínom a na lane. Parametre: 5,2km a približne 840 v.m. 

V cieli bol najrýchlejšie Jakub Šiarnik, no z víťazstva sa tešil pár minút. Po 5-minútovej penalizácii klesol na 3. priečku. Na 1. miesto sa posunul Jozef Hlavčo, druhý skončil Matúš Danko.
“V nedeľu som sa postavil na štart z plného tréningu. Tento rok sa sústredím výlučne na beh. Hore-dole Vertikál som bral ako dobrú previerku kondície. V úvode som mierne zaostal, chcel som to dobehnúť v stúpaní. Musím vyzdvihnúť pripravenosť podujatia, organizátori si dali záležať,” zložil poklonu všetkým dobrovoľníkom a organizátorom Hlavčo.

“Vedel som, že mi trať až tak kvôli pasáži na pešo, čo je moja slabina, sedieť nebude. Napriek tomu som to celkom zvládol a s tretím respektíve druhým miestom som spokojný,” hodnotil nedeľu Matúš Danko.

Jakub Šiarnik celú situáciu komentoval takto: “Škoda, že som si ujasnil čo môžem a čo už je neprípustné až potom, čo som preťal cieľ ako prvý s minútovým náskokom na druhého Joža Hlavča, ktorý na mňa podal následne protest. Rozhodnutie organizátora rešpektujem a chápem, že by som mal ísť vzorom, konal som však v dobrej viere, že nerobím nič nad hranicu pravidiel. Každpádne vďaka za perfektnú trať, kde som si mohol "máknuť" do maxima a tiež za celý víkend.”


V ženách sa radovala aj v nedeľu Marianna Jagerčíková pred Rampírovou a Rudolfovou. 4. celkovo a 2. zo Sloveniek finišovala Rebeka Rizmanová.

“Vertikál tohto typu vo svete nechodíme. Išli sme s plnou výbavou. Páčilo sa mi to, bolo to niečo iné. Dôležité boli zručnosti, pretože cvakať sa s cepínom v ruke je zdĺhavejšie. Teraz sa vrátim domov a o necelé dva týždne budem stáť na štarte Pierra Menty. Následne si dám pretekovú pauzu a pôjdem na majstrovstvá Európy,” povedala Marianna Jagerčíková, ktorá bude vo Francúzsku obhajovať vlaňajšie celkové tretie miesto. Tento rok ide vo dvojici s Američankou Sierrou Anderson.

Rebeka Rizmanová: “Môj prvý vertikál som si poriadne užila, keďže nie som dobrý lyžiar a zo zjazdov mám vždy najväčšie stresy. Umiestnenie ma prekvapilo a motivovalo do ďalších pretekov.”


Férový Juraj Laštík
Na úplný záver sme sa rozhodli dať ešte aj vyjadrenie Peťa Fraňa. Páčilo sa mu, ako sa vpredu pretekári striedali pr razení stopy. Najsilnejším momentom preňho však bol úplný záver individuálnych pretekov:
“Všetci sme nejako intuitívne rešpektovali podiel každého pri prešľapávaní trasy. Tesne pred cieľom Juro Laštík zastal a pustil zopár ľudí, vrátane mňa, cez cieľovú čiaru. Keď som mu v cieli podával ruku a pýtal sa ho, prečo to urobil, jeho skromná odpoveď bola, že si nezaslúži byť v cieli pred nami, pretože on stopu prešľapával len minimálne. Som veľmi rád, že som súčasťou športovej komunity s takýmito hodnotami,” zložil poklonu pretekárovi z Dolného Kubína. Klobúk dole Jurovi za jeho skutok a Peťovi za parádne slová. Teší nás, keď vidíme na slovenských pretekoch kultúru kamarátstvo.

VÝSLEDKY HORE-DOLE DEREŠOM (SOBOTA)

VÝSLEDKY HORE-DOLE VERTIKAL (NEDEĽA)

FOTO: Trailrun.cz 

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií