Neplánované finále pohára v Malej Fatre

Dvojdňové preteky jednotlivcov K2 Malá Fatra sa tešili bohatej účasti. Oba dni boli kvalitne pripravené trate, ktoré preverili pretekárov po všetkých stránkach. Organiázorom chceme poďakovať za ich úsilie a kvalitnú prípravu.

Šprintérsky súboj o bronz

V sobotu sa pretekalo v okolí Chaty pod Chlebom. Výstup hore “Generálom”, na Veľký Kriváň a zase hore “Generálom” do cieľa pri chate. Prvých niekoľko desiatok metrov sa štartovalo behom. Lyže sa zapínali po chvíli a odvtedy už absolvovali všetci preteky na nich.

V mužskej kategórii začali najrýchlejšie Lukáš Trizna s Matúšom Dankom. Jakub Šiarnik išiel zozadu, no postupne sa predral dopredu a už na Kriváni mal pohodový náskok, ktorý si postrážil aj v zjazde. V cieli sa radoval z ďalšieho domáceho triumfu a na druhého Matúša Danka čakal viac ako dve minúty. 

Zaujímavá bola bitka o tretie miesto. V poslednom zjazde dobehol Michal Sekan Lukáša Triznu a kúsok za nimi letel aj Vladimír Jambrich. Poslednému menovanému chutil posledný výšľap najlepšie a v záverečnom šprinte dokázal poskočiť na bronzovú priečku. Sekan dostal ešte dodatočne trestnú minútu, ktorá ho posunula až za 4. Triznu.

V ženách sa na štart postavila aj Češka Tereza Rudolfová, ktorá v pohode vyhrala a pred druhým dňom si vypracovala slušný náskok. Druhá Simona Triznová bola v cieli o 3 minúty a 39 sekúnd neskôr. Rebeka Rizmanová stratila ďalšie dve minúty. 

V junioroch sa chcel na domácej turianskej pôde predviesť Matúš Černek. Nad jeho sily bol len Poliak Jan Elantkowski. Po pretekoch hovoril, že sa teší na nedeľu a určite bude chcieť zmazať 30-sekundové manko. Juniorky išli len vertikál. V ňom zvíťazila Sára Machajová pred Terezou Mazalovou a Emou Jackulíkovou. Teší nás, že na štarte bolo päť dievčat v tejto kategórii. Kadetiek bolo dokonca sedem. Domáca Nikola Maťková potvrdila, že do kopca jej to ide. Pred druhou Alexandrou Mlynarčíkovou zvíťazila o viac ako tri minúty.

 

Sauna na pešo a parádny zjazd lesom

 

Nedeľné preteky sa odohrávali v Sučianskej doline. Štartovalo sa tiež s lyžami na batohu, no tentoraz sa išlo pešo strmo do kopca takmer 300 výškových metrov. “Sauna”, ako sa prvá pasáž prezýva, roztrhala štartovné pole. Vpredu išiel Šiarnik s Dankom. Za nimi boli Jambrich, Sekan a Trizna.

 

Matúš Danko hrýzol až do posledného výšľapu. Na svojho reprezentačného kolegu Šiarnika však nestačil. V cieli počítal minútovú stratu. Prvé dve pozície obsadili títo pretekári aj v celkovom poradí. 

 

“Forma a výkonnosť je dobrá. Je škoda, že ju nemôžem ukázať vo svete,” bolo ľúto Šiarnikovi v cieli. To ešte nevedel, že v pondelok sa rozhodne o tom, že ju už v zime pravdepodobne neukáže nikde.

“Pekné preteky. Oba dni som si užil. Budem sa opakovať, no rád pretekám doma. Som rád, že som zvíťazil a obhájil zároveň víťazstvo v Slovenskom pohári,” dodal 25-ročný pretekár z SK Žiarska dolina / Scarpa - Karpos.

 

Druhý Matúš Danko bol po pretekoch tiež spokojný:

“Na tieto preteky chodím pravidelne už niekoľko rokov. Sedí mi tamojšie prostredie aj trate. V oba dni sa mi išlo rovnako. Viac mi to ale sedelo v nedeľu, bola lepšia viditeľnosť,” hodnotil Danko, ktorého tešila aj dobrá forma. Spoločne s kolegom Petrom Fraňom ju chceli predať aj na Bokoch, no kvôli opatreniam boli zrušené aj tieto preteky.

 

V nedeľu bol tretí Lukáš Trizna. V poslednom zjazde letel. V celkovom poradí už nedokázal poskočiť na pódium. Na Vlada Jambricha by musel nahnať ešte o 18 sekúnd viac.

“Oba dni sa mi páčili. Boli to klasické slovenské trate, ktoré mi sedia. Prvý deň som si v šprintérskom súboji vytvoril náskok pred Lukášom Triznom. Ten som v poslednom zjazde do cieľa uhájil. Za pekné súboje ďakujem aj Mišovi Sekanovi," povedal po pretekoch Jambrich.

 

Rizmanovú potešil Triznovej skalp

 

V ženách to bolo v nedeľu o čosi napínavejšie ako deň predtým. Vyhrala opäť Rudolfová, no len s 59-sekundovým náskokom pred Rebekou Rizmanovou, ktorá zase dokázala uhájiť náskok pred Simonou Triznovou. Cieľom prešla o 17 sekúnd skôr. Celkovo vyhrala Rudolfová pred Triznovou a Rizmanovou.

 

Víťazka Tereza Rudolfová má slovenské preteky veľmi rada. Podľa nej sú fyzicky aj technicky náročnejšie ako tie české. Ďalšou výhodou je, že to je z Moravy bližšie práve na naše preteky ako cestovať do Krkonôš.

 

“Som veľmi spokojná. So Simonou sme pomerne vyrovnané duo. Dva triumfy a aj celkové víťazstvo ma tešia. Simona výborne lyžuje, čo ja o sebe povedať nemôžem. Vždy je ťažké uhájiť náskok z kopca v následnom zjazde. Veľmi sme sa tešili na spoločné Bokami Západných Taiter, ale tentorok nám to, bohužiaľ, nebolo dopriate.”

 

Tereze sa páči to, že slovenské preteky sa odohrávajú v pravom teréne.

“Trate sa mi páčili. Privítala by som ich aj dlhšie. Aj takto mi však kopce dali poriadne zabrať. Je super vidieť medzi usporiadateľmi a pretekármi priateľskú atmosféru. Aj podpora fanúšikov počas pretekov je oproti Česku príjemným kontrastom," zhodnotila česká skialpinistka.

 

Celkovo tretia skončila Rebeka Rizmanová. Opäť ukázala, že každým pretekovým dňom je na tom lepšie a lepšie:

 

“S výkonmi som spokojná. Príjemne ma prekvapila znižujúca sa strata na najlepšie dievčata. Zmenšuje sa to každým štartom. Moje telo sa vytrápilo okrem tratí aj s prichádzajúcou nádchou. Hlava si to v prítomnosti domácich kopčekov maximálne užila!" hovorila nadšená Rebeka a pokračovala: "Mám rada výživné trate. Počasie navyše spestrilo moju istotu v orientácii sa v domácom prostredí, čo urobilo preteky zaujímavejšími,” zasmiala sa. 

 

Podľa jej vlastných slov jej z pohľadu zjazdov viac sedela sobota. Stúpania si užila viac v nedeľu: "Nohy boli po predošlom dni rozchodené a vytrvalosť mi hrala do kariet. Vidieť Simču za mojim chrbtom aj v zjazde som si veľmi vychutnala," dodala s úsmevom.

 

Černekovi v junioroch avizovaný útok na celkové víťazstvo nevyšiel. Bojoval, no napokon bral v etape tretiu priečku. Celkovo ostal druhý. 
 

Oba dni bol na štarte aj kadet Marek Machaj. Ten mal byť pôvodne na ceste na Pierra Mentu, kde mal ísť v roli diváka a kameramana: "Po tomto víkende som zistil, že sa mi ide lepšie na dlhšej trati. Viem si lepšie roložiť sily. Veľa som sa však naučil. Nedeľa bola aj o pozičnom boji. Hromadný štart bol na kontakt a hore úzkym chodníkom sa bolo treba predierať," povedal Machaj.

 

V kadetkách zvíťazila opäť Nikola Maťková. Druhá bola Laura Kovárová, bronz sa ušiel Mlynarčíkovej.

 

VÝSLEDKY - 1. DEŇ

 

VÝSLEDKY - 2. DEŇ

 

CELKOVÉ PORADIE

 

Foto: Adrián Kašniar

 
Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií