Momentka uplynulej sezóny

Pred mesiacom sme prostredníctvom našich sociálnych sietí spustili hlasovanie o víťazov rôznych ankiet. Výsledky sú na svete a postupne budeme odkrývať jednotlivých víťazov. Začíname vyhlásením Momentky roka. Všetky tri fotografie by si zaslúžili prvenstvo, no vy ste rozhodli, ktorá z nich je top!

Ešte na úvod by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí hlasovali. Bolo vás veľmi veľa a tešíme sa, že žijete skialpinizmom aj mimo sezóny!

Víťazka - Tereza Mazalová po pretnutí cieľovej čiary v Nemecku

Mladá skialpinistka sa vo februári premiérovo predstavila v kolotoči Svetového pohára. V Nemeckom Berchtesgadene boli na programe tri preteky v troch po sebe idúcich dňoch.

Pre juniorku z Banskej Bystrice to bola v prvom rade veľká škola, pričuchnutie ku svetovému skialpinizmu a zážitok.
V piatok odštartoval program krátky vertikál. Výživná a kratšia trať vyžmýkala všetkých. Pre Terezu to bol navyše prvý ostrý štart vo svetovej konkurencii. Na trati zo seba vydala všetko a po tom, čo prešla cez pomyselnú cieľovú pásku sa zrútila na zem. 
Taliansky fotograf Maurizio Torri mal prst na spúšti a našu reprezentantku zachytil geniálne. Dalo by sa povedať, že fotografia nepotrebuje ani bližší komentár.

Ako spomína na sekundy po finiši samotná Tereza?

“Pamätam si ten moment, keď som za cieľovou čiarou spadla na kolená, pretože som nevedela stáť na nohách. Ležala som chvíľu na zemi, najprv som si zanadávala a konečne poriadne vydýchla. Bolo krásne počuť ľudí kričať moje meno. Podorili každého jedneho z nás. Navyše to bol môj prvý štart vo svete a s odstupom času sa na to pozerám stále rovnako ako vtedy - som rada, že som mala možnosť vidieť skvelých svetových pretekárov a odsledovať ich prípravu na jednotlivé preteky a porovnať sa so svojimi súperkami zo sveta. Zistila som, že na sebe musím ešte veľa pracovať. Naučila som sa, že na trati je potreba nechať maximum od štartu až do cieľa. Tohto sa budem držať ako na skialpových pretekoch, tak aj počas letných behov.”

2. miesto - Jakub Šiarnik a jeho útok na Top 10 v Andorre

Náš najlepší mužský reprezentant v minulej sezóne dva razy veľmi výrazne zaklopal na dvere najlepšej desiatky. Vo vertikáli v Andorre skončil na 13. pozícii. Toto umiestnenie vylepšil ešte o dva týždne neskôr v Nemecku, kde bol dokonca jedenásty.

"Formu som cítil v nohách už včera. Som rád, že sa mi to podarilo pretaviť do výsledku. Som maximálne spokojný. Bol som na dosah top 10. Výzva je jasná. Výkonnosť musím pretaviť do terénu a zaknihovať podobné umiestnenie aj v individuálnych pretekoch,” hodnotil Kubo bezprostredne po pretekoch v Andorre.

Po pár mesiacoch sme sa vďaka fotke opäť vrátili k jeho skvelému výkonu:
“Do vertikálu som dal všetko. Hovorím tomu instantná drina. Tých zhruba 30 minút boja s laktátom trvá večnosť. Pred štartom som si veril a cítil som, že by som mohol pretať cieľovú pásku na dobrej pozícii. Vyšlo to lepšie ako som čakal. Siahol som si na dno a dokázal svojej hlave, že Top 10 nie je nedosiahnuteľná méta. Výsledok mi dodal silu aj pre Nemeckom, kde som to dokázal zužitkovať.”

 

3. miesto - Matúš Černek vlajkonosičom Slovenskej výpravy na YOG 2020 v Lausanne

Tento rok bol, aj napriek krátšej sezóne, pre skialp mimoriadne úspešný. Nielen v celosvetovom, ale aj slovenskom merítku sme zaznamenali obrovský prelom. Skialpinizmus sa prvý raz vo svojej histórii dostal do programu Zimných olympijských hier.
V januári hostilo Zimné olympijské hry mládeže Lausanne.

Vo Švajčiarsku štartovali aj Matúš Černek s Laurou Kovárovou.
Prvý menovaný bol pravdepodobne najvyšším účastníkom spomedzi všetkých mladých športovcov. Hneď v úvode olympiády sa mu dostala obrovská pocta, keď sa stal vlajkonosičom našej výpravy.

 

8 000 divákov, nová aréna, veľkolepá šou a emotívny program, ktorý mal parádny príbeh. Pre všetkých to bol obrovský zážitok. Matúš ešte pred ceremoniálom hovoril o tom, že to je neskutočné. Počas celého večera sa tento pocit v ňom len umocnil a neskôr sa rozplýval:

 

"Bude to pre mňa zážitok na celý život. Mať v rukách vlajku, mávať ňou a počuť ovácie v strede plochy bolo neopísateľné. Ďakujem za túto príležitosť."

Autori fotografií: Maurizio Torri/ Spordimontagna.com, SOŠV - Andrej Galica

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií