Objav sezóny - Nikola Maťková

Nikola Maťková je 16-ročné dievča z Turca, ktoré je odmala športovo aktívne. Začínala s atletikou, bežkovaním, aktuálne hráva futbal (brankárka) a v zime je jej hlavnou zábavou skialpinizmus.

Množstvo rovesníkov dá prednosť iným športom, ktoré sú svojim spôsobom komerčnejšie, prípadne prepadnú svetu hier, no Nikola sa počas najchladnejších mesiacov obúva do lyžiarok. Nesmierne nás teší zreteľne narastajúci záujem o náš šport medzi mladými ľuďmi. Nikolu sledujeme dlhšiu dobu a vieme, že je všestranná, skromná a zábavná športovkyňa. Veríme, že o pár rokov nás bude reprezentovať na svetových podujatiach.

Prvý objav roka v histórii slovenského skialpinizmu by mohol byť pokojne v budúcnosti aj víťazom ankety Skialpinista roka. Nemyslíte?


Kedy si začala so skialpom? Aká bola tvoja cesta ku tomuto športu?
- Keďže sa môj brat aktívne venuje biatlonu a bežeckému lyžovaniu, v rámci jeho podpory som vyskúšala bežky (skate), ktoré ma však nikdy „nechytili za srdce“. Minulý rok ma ocino zobral prvýkrát na skialp, vzala som si maminu výstroj a odvtedy sme chodili na skialp častejšie. Minulý rok v decembri som úplne skončila s bežkovaním.  Vždy, keď som mala čas sme si s maminou vyšľapali na Kubínsku hoľu alebo na Malinô Brdo, alebo sme ocina s bratom vysadili v Osrblí a my sme išli na Chopok. Rodičia aj známi ma často presviedčali, aby som skúsila pretekať, tak som skúsila.

Na Instagrame vidno, že sa venuješ aj futbalu. Začala tvoja športová cesta práve futbalom? 
- V podstate áno. Viete, ja som nikdy nebola práve talentovaná na šport. Chvíľu som sa venovala atletike, no väčšinou som obsadzovala na pretekoch posledné miesta. Neskôr som sa dostala k futbalu, našla som si motiváciu trénovať, začala som behávať, myslím, že celkovo som sa zlepšila v športe, ktorý je teraz, popri študovaní španielčiny, mojou najväčšou vášňou.

Minulú sezónu si absolvovala aj preteky v Poľsku a Česku. Ako hodnotíš zimu z pohľadu zážitkov a pretekov?
- Celú sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Úprimne v decembri som ešte ani nesnívala, že niekedy budem súťažiť v skialpinizme, no teraz som naozaj veľmi rada, že som to celé mohla zažiť. Čo sa týka pretekov, o mojich prvých som sa dozvedela doslova pár hodín pred štartom. Boli to preteky v rámci Poľského pohára. Mala som asi 20-ročné pásy, ktoré sa mi celý čas odliepali, ťažké lyžiarky, hneď na štarte som spadla, no skrátka, ako pretekárka som rozhodne nevyzerala. S chladnou hlavou som čelila úsmevným pohľadom, dokonca som začula poznámky ako: to toto ide pretekať? a podobne. Na ďalších dvoch pretekoch som sa rovnako stretala s problémami s lyžami a hlavne s pásmi. No vždy som sa snažila dôjsť do cieľa, hoc aj so slzami v očiach, chcelo to občas naozaj silné sebazaprenie a vnútorné presviedčanie, že to všetko predsa robím pre pohyb a nie pre víťazstvo. (úsmev)

Čo sa ti na skialpe páči najviac?
- Najradšej mám asi tú voľnosť. Môžem ísť kam chcem, nie som viazaná len na zjazdovku. Tiež sa mi veľmi páči, aký je skialp familiárny šport. Od začiatku som mala pocit, akoby sa všetci medzi sebou poznali a keď som mala nejaký problém aj počas pretekov, vždy sa našiel niekto, kto mi chcel pomôcť/pomohol, pocítila som to najmä na Rallye Červenec, keď mi traja cudzí ľudia počas výšľapu ponúkali svoje záložné pásy, ďalší sa pri mne pristavil a zalepil mi ich páskou (napriek tomu stále nedržali) a podobne.

Kde najradšej trénuješ? 
- Nenazvala by som to práve tréningom, no najradšej chodievam mimo zjazdoviek, tu v Malej Fatre. Pripomína mi to viac turistiku, nie je tam veľa ľudí a celkovo je tam úžasný pokoj a krásna zasnežená príroda.

Ako vyzerá tvoja príprava v lete?
- Ako som už spomenula, venujem sa najmä futbalu, no okrem futbalových tréningov si chodím zabehnúť, zúčastňujem sa bežeckých pretekov v okolí, cvičím, bicyklujem, „turistikujem“, proste neobsedím.

Prečo by si odporučila skialp tvojim rovesníkom?
- Pretože ho môže robiť prakticky každý a keď ho raz skúsi určite si ho zamiluje...chce to prvotnú investíciu a pozor, potom už netreba kupovať permanentky na vlek! (úsmev) Teraz vážne,  je to krásny relax, hoci v rámci preteku je to naozajstná drina, každý, kto sa postaví na štart, má môj obdiv.

Na záver troška zákerná otázka. Ktorý šport ťa aktuálne baví viac?
- Skialpu sa venujem len veľmi krátko, no naozaj ma tento šport uchvátil. Futbal je už pár rokov moja silná srdcovka. Takže v lete skôr futbal a v zime skialp.

Nikolu môžete sledovať na jej Instagrame - KLIKNITE SEM!

Galéria

Pre správne fungovanie tohoto webu a jeho ďalšie zlepšovanie používame súbory cookies. Viac informácií